Србија

ИВИЦА ДАЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ! Чинимо све да помогнемо, али морате знате да…

За само два дана из иностранства у Србију вратило чак 35.376 српских држављана

Око 30 наших туриста је практично заробљено у Мароку због глобалне ситуације око корона вируса и не може да се врати у Србију јер су сви летови отказани. Још неколико таквих група је расуто широм света и њихов повратак је неизвесан, а Министарство спољних послова ради даноноћно да би им помогло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има их колико хоћеш – сликовито је описао један од службеника државне управе који је упућен у ситуацију.

О коликој се драми и логистичкој ноћној мори ради најбоље илуструју речи председника Александра Вучића са синоћне конференције за новинаре. Вучић је открио да се за само два дана из иностранства у Србију вратило чак 35.376 српских држављана. Сви они су због ситуације са корона вирусом упућени да 14 дана проведу у самоизолацији.

Српски држављани у Мароку нису били део туристичке групе, већ су ишли у појединачним аранжманима, али су се тамо спојили кад су се нашли у проблему.

– Тренутно смо у Маракешу. У Мароко смо углавном дошли туристички пре десетак дана. Некима је аранжман већ истекао, док некима истиче сутра – каже један од путника.

Прва група требало је да се врати пре пет дана, али су отказани летови, најпре „Рајан ера“, а затим и „Луфтханзе“.

– Нашли смо се у безизлазној ситуацији и већ пет дана плаћамо хотел. Контактирали смо амбасаду, амбасадор нам је рекао да се ради на нашем случају и направио је вајбер групу преко које сви комуницирамо – каже извор.

У јавности се појавила и вест о групи од седморо наших држављана који су у Шпанију отишли туристички прошле недеље и сада немају начин да се врате у Србију. Ова група, у којој је и трудница, тренутно је у Лас Палмасу,на Канарским острвима. Требало је да се врате у земљу преко Темишвара, али се ситуација са корона вирусом у Шпанији нагло погоршала, уведено је ванредно стање и они су сад у проблему.

Незванично, оваквих случајева је много више него што се мисли. Није реч само о туристима, већ и о студентима, запосленима у иностранству, као и о људима који се лече у некој од земаља.

Дачић: Чинимо све да помогнемо

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Министарство и наша дипломатско-конзуларна представништва чине све да помогну нашим грађанима широм света.

– Дали смо инструкције свим нашим амбасадама и представништвима да ураде све што могу. Имаћемо хитан састанак на којем ћемо направити пресек стања и видети шта још може да се уради – каже Дачић.

YУТА отказала све аранжмане до 15. маја

Национална асоцијација туристичких агенција Србије YУТА одлучила је да до 15. маја откаже све туристичке аранжмане за иностранство, због ванредне ситуације у земљи, али и отежаних услова путовања у читавом свету, изазваних епидемијом корона вируса.

– Ради се о око 100.010 аранжмана, које су грађани Србије уплатили за путовања углавном на север Италије и у градове Европе, али и у земље попут Марока и неких других далеких дестинација – казао је Директор YУТА Александар Сеничић.

Он је објаснио да грађани могу да се обрате туристичким агенцијама код којих су уплатили аранжмане, како би се договорили о начину компензације.

– Предлог је да грађани за уплаћени износ добију неки други аранжман или да исти аранжман реализују у неком другом термину – казао је Сеничић, наводећи да новац није могуће вратити, јер су њиме унапред плаћени и превоз и смештај.

Извор: Ало.рс/Блиц/Н.А.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ