Србија

ГРАЂАНИ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Стиже вам помоћ, испоручено 35.000 пакета!

Испорука бесплатних пакета помоћи пензионерима у Београду, са примањима мањим од 30.000 динара, почела је у петак, а првог дана подељено је око 6.000 пакета, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић и најавио да ће свих 173.000 пензионера којима је намењена та помоћ, у наредних 10 дана добити пакете.

Весић је казао да да је општинским центрима за социјални рад до јуче у 15 часова испоручено око 35.000 пакета са основним животним намирницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Око 100 шлепера је ушло у Штарк арену, пакети се дезинфикују по изласку из Арене где их пакује око 450 волонтера у једној смени, а пакују се у две смене како би се што пре испоручили пензионерима – рекао је Весић у Новом јутру ТВ Пинк.

У пакетима се, каже, налази по килограм брашна и шећера, литар уља, кафа, слаткиш и друге намирнице.

– То им достављамо како не би морали да излазе из куће, а уколико недсто нема у пакету нека позову наше волонтерске центре и ми ћемо им доставити – навео је Весић.

Апеловао је на пензионере да не излазе из куће и нагласио да се мером забране кретања штите њихови животи указујући на податак да је у Итаљи 57,9 одсто заражених међу старијима од 65 година, док је у Србији 25,2 одсто инфицираних у тој старосној групи.

– Не слушајте шарлатане који вам поручују са друштвених мрежа како треба да шетате, они вас шаљу директно у смрт – поручио је Весић.

Упитан да ли ће у Београду, једном од жаришта корона вируса у Србији, бити уведене нове мере, Весић је нагласио да је Београд спреман да спроведе сваку одлуку епидемиолога, Владе и председника Србије, па и меру карантина за београдске општине уколико то буде потребно.

– Наш посао је да спроведемо одлуке струке, Владе и председника Србије, а коначна одлука је у њиховим рукама. Уколико би се увео карантин у Београду, то је опсежна операција,није лако ставити у карантин два милиона људи, потребан је велики број полицајаца и војника да би се то спровело – рекао је Весић.

Подсетио је да је у овом тренутку 420.000 грађана Београда старијих од 65 година на неки начин у карантину и додао да им општински волонтерски центри организују доставу лекова, хране и испоруку бесплатних пакета.

– Не треба сумњати да ћемо спровести и меру карантина, јер нам је здравље грађана на првом месту, а да ли ће бити нових мера зависи од нас грађана и да ли поштујемо све прописане мере – нагласио је заменик градонацелника.

Весић је подсетио на хајку која се, како каже, водила против председника Србије Александра Вучића, када је уведена мера забране кретања за старије од 65 година и нагласио да је том мером директно спашено хиљаде живота.

– Зато ће свака мера коју буду предложили епидемиолози бити спроведена, а Београд ће их спровести ригорозно, одговорно и дисциплиновано јер епидиемија мора да се заустави епидемија – рекао је Весић.

 

Извор: Телеграф.рс/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ