Србија

ПРЕДСЕДНИК ИЗНЕО ШОКАНТЕ ПОДАТКЕ! У Србију ушло између 24.000 и 32.000 потенцијално заражених корона вирусом

У нашу земљу је средином марта, према подацима којима располажу надлежне службе, приликом повратка великог броја наших грађана из иностранства, ушло између 24.000 и 32.000 потенцијално заражених корона вирусом.

– Били смо близу катастрофе. Од 400.000 људи који су ушли у земљу из иностранства, процене су да их је заражено између 24 и 32 хиљаде. Урадили смо тестове на 1.000 особа и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних – рекао је Александар Вучић, на конференцији за новинаре у Палати Србија, после састанка кризних штабова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само је доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случајева, у Ћуприији и Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

-Мислимо да смо на време кренули са тешким мерама и да нас је то сачувало, јер се можда само једна земља суочила са толиким приливом људи који су заражени. Најтежи удар следи у наредних 15 дана и тих 15 дана ц́е бити и врхунац кризе и зато је важно да се сада чувамо – упозорио је Вучиц́.

Србија се недељама бори са епидемијом и чини све да обезбеди услове за лечење оболелих грађана. Медицинска опрема стиже сваког дана.

-Купили смо и платили 1.100 респиратора, од тога је под нашим кључем 500, и они би требало да стигну у наредних три до четири дана. Чекамо да кинеске власти припреме дозволе за слетање и узлетање наших авиона. Тренутно имамо довољно ових апарата, али наш циљ је да се обезбедимо и да их имамо још више, како бисмо избегли ситацију из Италије и Шпаније где више особа чека на један респиратор. Србија ће 8. или 9. априла стартовати и са производњом хируршких маски која ће покривати све наше потребе. Машине за њихову израду стижу из Кине – рекао је председник Вучић.

Захваљујући се Војсци Србије и полицији на ангажману и огромном труду у обезбеђивању услова за лечење оболелих од Ковида 19, он је изразио захвалност и грађаднима који су, како је прецизирао, одговорни и дисциплиновани, јер су свесни да се надлежни боре за људске животе.

Вучић је посебну захвалност упутио лекарима и свима који су у различитим областима преузели одговорност на себе у овој тешкој ситуацији, јер су они ударна песница и наш најхрабрији део.

Извор: Курир.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ