Србија

ЛЕКАР УПОЗОРИО! Само због једне лоше навике Срби покрећу окидач за корону у организму

Шта делује против короне, шта да узимамо како би ојачали имунитет, шта се сме, а шта не, питања су која муче многе.

Прича се о лековима, па се тако говори да ибупрофен штети, а да је парацетамол користан. Колико су ове тврдње истините или не, говори доцент доктор Јанко Самарџић, специјалиста клиничке фармакологије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иницијално смо добијали резултате да ибупрофен може да погорша клиничку слику када је реч о лечењу коронавируса али да каснија испитивања то нису потврдила. Коначно, Европска агенција за лекове је издала саопштење где се наводи да ибупрофен се не може повезати са погоршањем клиничке слике код пацијената са короном. Оно што је свакако тачно јесте да је парацетамол лек првог избора у лечењу ове инфекције, то благ аналгетик и благ антипиретик што значи да снижава температуру, утиче на блаже болове и то је прва линија када је ова инфекција у питању – рекао је он.

Говорећи о другим лековима, као што су лекови за маларију, сиду, еболу, он је рекао да је ово један нови вирус и да су због тога сви закључци подложни промени.

– Не можемо са сигурношћу да говоримо о учинку неког лека на корону, али оно за шта за сада постоји сагласности је хлорикин и хидроскихлорокин који се користе у терапији против маларије и имају извесни позитиван учинак, али само део клиничког лечења и код тешке клиничке слике. Никако као превенција, апсолутно не – нагласио је доктор Самарџић и додао да се још чекају подаци о учинку лекова за еболу, док све више података указује да лекови за ХИВ не делују на корону.

Једини лек који имамо за грип, познат под именом тамифлу не може бити ефикасан у овој ситуацији, наглашава он.

Витаминска и суплементска терапија, са друге стране, помаже

– Када говоримо о витамину Ц, постоји његова примена у превентиве и терапијске сврхе. Превентивно, то су орални препарати и у нормалним условима, нама је потребно око 80 милиграма витамина Ц. У случају епидемија, ми знамо да треба повећати на 300-500 милиграма и то све превенција. Све преко 500 милиграма, нрп. 1 или 2 грама, није добро јер оно што ми зовемо биорасположивост, тј проценат који доспе у нашу циркулацију се драстично смањује, до 500 мг доспева у циркулацију, и то је та доза коју узмете, она делује, дакле што више узимате мање делује – објаснио је он и додао да се 1 или 2 грама примењује кроз инфузију и то је лек, и његова терапијска примена.

– Ту је и витамин Д и он је у склопу терапијског алгоритма а од минерала цинк који је показао делотворност код грипа па се верује да ће и овде – закључио је он.

 

Извор: Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ