Регион Србија

Ово до сада нисте ЗНАЛИ: Корона се у телу може распадати и до неколико месеци! Овај случај шокирао СВЕТ !

Један мушкарац се у марту из Аустрије вратио у Хрватску, провео је у самоизолацији две недеље, а пре повратка у Аустрију, ове недеље, морао је да се тестира.

Тест је позитиван на корона вирус, али мушкарац нема никаквих симптома. Стручњаци из Наставног завода за јавно здравље ПГЖ-а сматрају како је човек вероватно преболео вирус још у Аустрији, а је налаз позитиван наводно због тзв. мртвих ћелија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– До сад смо имали неколико десетина случајева оболелих који су након инфекције дуго били позитивни, или су наизменично позитивни па негативни. Наиме, ПЦР тест је толико осетљив да може да детектује и мале делове генома вируса чак и онда кад вирус више није способан да инфицира човека – појашњава епидемиолог прим.др.мед. Бернард Каић, начелник Службе за епидемиологију заразних болести у ХЗЈЗ-у.

Наводи како након што је човек преболео заразу, остаци делова вирусног генома остају у његовом телу и распадају се. Називају их мртвим ћелијама јер нису у могућности да пренесу заразу, а време распада тих ћелија разликује се од човека до човека и научници још не знају зашто је тај процес код неких бржи, а код неких спорији.

– То је огроман проблем и све нас мучи и збуњује, не само у Хрватској него и у свету, јер ако је реч о асимптоматској зарази, тешко је установити кад се тачно пацијент заразио и колико је већ заразан. Наиме, сва искуства показују да су оболели заразни највише до три недеље од почетка инфекције. Код нас У ХЗЈЗ-у су у лабораторији доказали да излучевине људи који су више месеци позитивни нису заразне. Њихове брисеве су култивисали на културама на којима се узгаја вирус. Да је у тим брисевима такав вирус жив, растао би у станичним културама. Међутим, није дошло до пораста броја вируса што је директан доказ да такви људи нису заразни – каже Каић појашњавајући како су домаћа искуства показала да се код појединаца ти остаци вируса могу детектовати и до три месеца након што су преболели болест.

Приликом распадања они не праве никакву штету организму, а зато су епидемиолози у Хрватској међу мерама прописали да људи код којих је тест позитиван више од 28 дана могу несметано да прекину самоизолацију.

– Нико од њих које смо након 28 дана пустили из изолације никога није заразио. Зато се налази тестова морају интерпретирати у складу с клиничком сликом и епидемиолошким подацима попут тога где је и с ким човек био, када се могао заразити и кад је имао симптоме болести – закључио је Каић истичући како не може са сигурношћу рећи да ли је код мушкарца с Раба иста таква ситуација јер није видео његову медицинску документацију.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ