Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ШОКИРАЛА СРБИЈУ! Ево како је преко ноћи оздравило скоро 4.000 људи!

Заменица директора Института Батута Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да на нивоу препоруке ношење рукавица и маски на дан избора 21.јуна.

Она је за јутарњи програм телевизије Прва рекла да Кризни штаб доноси препоруке, а да се свако од нас понаша у зависности од личне процене ризика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сваки одлазак у затворени простор са више људи и контакт дужи од 15 минута на удаљености мањој од једног метра се сматра ризичним“, појаснила је она.

Кисић Тепавчевић је казала да ниједна одлука и закон не могу бити изнад жеље појединца да остане здрав и брине о свом здрављу.

„Видимо да имамо стабилан број оболелих на неком вишем нивоу него што бисмо прижељкивали. Ако више до две трећине нема никаквих симптома, то значи да не би могли ни да се открију да се за њима није интензивно трагало“, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да надлежни трагају за сваким потенцијално зараженим.

„Ми смо се јако опустили, доминација је млађих особа међу оболелилам. Ипак морају да буд свесни да је вирус ту. То су особе које су по правилу доброг стања и инфекција ће код њих да прође на нивоу прехладе, али могу да заразе родитеље, баке и деке“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је казала, постоји потцењивање вируса, поготово код млађих особа, али не знамо како ће вирус да реагује код других особа.

Кисић Тепавчевић је казала да је Србија једина земља која од почетка епидемије извештава о свим нивоима рада, те да је промењен систем како се особа сматра излеченом.

„Зна се да је критеријум за постављање дијагнозе позитиван ПЦР тест. Прихватили смо критеријум СЗО да су два негативна налаза критеријум за оздрављење. Међутим, тај критеријум је променила СЗО“, рекла је она.

Како је казала, око пет до седам дана радио се први ПЦР тест код заражених.

„У једном тренутку смо донели одлуку да након првог негативног теста ти људи су излазили из болница и две недеље били у самоизолацији. Ако имају други тест негативан били су излечени. Пролазило је више од два месеца да се администативно особа води као оболела иако није више имала симптоме“, казала је она.

Кисић Тепавчевић је рекла да је због тога у једном моменту је био тако велики број особа које су означене као здраве.

Извор: Б92

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ