Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ово су мере које важе од данас: Ево шта ће бити строго забрањено!

Одахнули смо накратко, али далеко смо од краја: јучерашњи нови скок у броју заражених (први пут преко 100 недељама уназад) корона вирусом показује да пажња грађана не сме да падне, а одлуке Кризног штаба позивају на озбиљност.

Ако промена коју ћете данас осетити и не буде онако драматична као што је била она из почетка марта ове године, опет – нова правила би морали да знате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Блиц“ их доноси таксативно, на основу званичне одлуке Владе Србије, донесене по препоруци струке.

Од данас је обавезно коришћење заштитних маски у превозу, а грађанима се препоручују маске и у свим затвореним просторима, саопштила је Влада Србије након седнице Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести КОВИД-19.

Без маске не можете у аутобус

До јуче је коришћење маски у јавном превозу било опционално, а, руку на срце, тога се придржавала само мањина путника, посебно након што смо одмакли од епидемиолошке драме присутне на почетку пандемије. Од данас је, међутим, обавезно коришћење заштитних маски у градском и међуградском превозу и путницима који не носе маске неће бити допуштен улаз у превозна средства.

„Важно је напоменути да маске не морају бити хируршке, купљене у апотеци већ грађани могу користити и памучне маске ѕа вишекратну употребу и слично“, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Маска у затвореном – може, али не мора

Што се тиче затворених простора, Кризни штаб је јуче упутио препоруку свим грађанима да у свим затвореним просторима носе маске, са посебним акцентом на поште, банке, јавне институције као и продавнице и тржне центре.

Влада је прихватила ту сугестију, али на нивоу препоруке, тако да она ипак није обавезна. Тако је, отприлике, било и до сада: грађани су се најпре често, а потом ређе у радње, апотеке и нарочито банке упућивали са маскама, али је и та пракса почела да се „гаси“.

Остаје питање да ли је било боље да се и ова мера уведе као обавезна…

Нове ковид болнице

Такође, донета је и одлука да КБЦ Бежанијска коса у Београду постане ковид-19 болница. Осим ње, својеврсни ковид-центар постаје и нишка Клиника за плућне болести.

Током ванредног стања, централне ковид болнице у Београду биле су звездара и Институ на Дедињу, поред, наравно, Инфективне клинике.

Нема посета болесницима

Кризни штаб је на јучерашњој седници одлучио да да препоруку и да се забране посете болницама, као што је то био случај током ванредног стања.

И ова одлука донесена је у оквиру мера којима се спречава ширење корона вируса, а, подсећамо, на почетку епидемије, и Војска је чувала улазе у болнице од нежељених посета.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ