Србија

КОРОНА У ЖЕСТОКОМ ЗАМАХУ У СРБИЈИ: У ова 2 града је КРИТИЧНО! Поново се уводи ванредна ситуација

Град Крагујевац се након сагледавања епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених корона вирусом, затражио од Владе Србије да одобри увођење ванредних мера како би се стало на пут ширењу заразе. Те мере могу да буду уведене већ данас или сутра, јер је стање такво да се води као ургентно.

Према најновијим подацима, у протекла 24 сата је регистровано 13 лица позитивних на корона вирус, од којих су шесторо из Крагујевца, један из Аранђеловца, два из Тополе, и по један из Кнића, Београда, Чачка И Сјенице.

До сада укупно позитивних пацијената у Крагујевцу има 147. У Клиничком центру се лечи 47 оболелих од Цовид 19, док се њих деветоро налази на респираторима.

Како је за „Блиц“ изјавио епидемиолог Института за јавно здравље Предраг Делић, “мере које ће бити уведене се односе пре свега на забрану свих јавних скупова”.

– Биће забрањена јавна окупљања, прославе, коцерти, журке, све што подразумева људе у блиском контакту. Увешће се и обавезно ношење маски и рукавица у јавним установама, а време рада угоститељским објектима ће бити значајно скраћено, највероватније до 20 часова. Показало се да млађа популација сада обољева, и да није дисциплинована. То су активни људи, од 20 до 40 година. Зато морамо да реагујемо – каже Предраг Делић.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у граду Крагујевцу, одржана је седница Кризног штаба који је донео одређене препроуке.

– Неке од препорука не можемо да спроводимо без проглашења ванредне ситуације у Крагујевцу – рекао је одлазећи градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Николић је рекао да се Кризни обратио Влади Србије, да се тражило да одобри препоруке.

Ситуација у Крагујевцу није како ваља, рекао је Николић и подсетио да је у првом „пику“ у периоду од два и по месеца регистровано 68 заражених.

Огроман скок за кратко време

У другом “пику” у Крагујевцу је за само 15 дана потврђено преко 80 случајева заразе корона вирусом.

– Забринути смо јер су након укидања ванредног стања почела масовна окупљања грађана на прославама, матурама, свадбама. Људи су чекали да прође криза и да почну нормално да живе. Међутим, ми сматрамо да морамо нешто да предузмемо. Није нам намера да ширимо панику. Наш је циљ да грађане упозоримо и да почну да воде рачуна о ономе што нам се дешава у Крагујевцу – рекао је Радомир Николић.

Данас је и Градски штаб за ванредне ситуације Врања затражио од Владе Србије пооштравање мера у том граду.

Подсетимо, ванредна ситуација је већ уведена у Врању.

Извор: Блиц/Фонет

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ