Свет Србија

ВЕЛИКИ СУКОБ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И САД ЗБОГ СРБИЈЕ! Ево шта је позадина отказивања дијалога у Белој кући! ШОКАНТНО

Тактика… Европска администрација, а пре свега Немачка и Француска, активирала је оптужнице против Тачија и Весељија како би минирала преговоре Београда и Приштине у САД и вратила делегације Балкана за свој сто, тврде аналитичари

Приштинска делегација отказала је јуче учешће на састанку у Вашингтону, где је 27. јуна требало да седне за сто с председником Србије Александром Вучићем и представницима Београда.

Према речима аналитичара, разлог ове одлуке треба тражити у подизању оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија, једног од учесника састанка, и бившег председника косовске скупштине Кадрија Весељија. Ричард Гренел, специјални изасланика Доналда Трампа за дијалог, услед свега овога после консултација с Вучићем отказао је јуче планирани састанак и најавио да ће заказати нови!

Међутим, намеће се питања како је оптужница за злочине од пре више од две деценије подигнута баш сад, дан уочи обећавајућих разговора у САД. За спољне аналитичаре нема дилеме, тим потезом ЕУ администрација, која и стоји иза Специјалног суда за ратне злочине ОВК, покушава да истисне САД из дијалога Београда и Приштине и врати га за свој сто.

Све пада у воду

Авдулах Хоти, косовски премијер, поручио је јуче из Брисела, где је у званичној посети, да је одлуку о отказивању пута у Вашингтон донео у консултацији с Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником Беле куће.

– У консултацији са амбасадором Гренелом, ја сам њему предложио да се овај састанак одложи за неки други дан због дешавања у току јучерашњег дана – изјавио је Хоти.

Косовски премијер је одговарао на питања о наставку бриселског процеса, те поручио да дијалог нема алтернативу, али је занимљива изјава портпарола ЕК Петера Стана да отказивање састанка у Вашингтону нема никаквог утицаја на бриселски дијалог јер, према њему, „постоји само један дијалог – онај који потпомаже ЕУ“.

Према речима Јелене Милић, директорке Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), подизање оптужнице за ратне злочине против Тачија је Пирова победа Немачке и покушај да се минира иницијатива Вашингтона за наставак дијалога о КиМ. Она је навела да је сада „огољено“ колико су актери спремни да манипулишу механизмима транзиционе правде да би минирали Гренелове и Трампове напоре.

– Ово је Пирова победа, хтели су да минирају врло користан и засад успешан процес америчке администрације која се први пут после дужег времена у српској јавности види као рационална и објективна у сагледавању проблема – навела је Милићева:

– Тако експлицитно огољавање – „дабогда комшији цркла крава“ у међународним односима нисам одавно видела. Питам се шта је „љубав Немачке“ Аљбин Курти икада учинио за формирање овог суда, на који се сада сви позивају и срећни су што је отежао састанак у Вашингтону, а не што је оптужио Тачија и показао да постоји проблем 2.500 убијених Срба, за које нико никад није одговорио. То је тужно лице Немачке које видимо.

ЕУ огорчена

И Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Белорусији, сматра да је подизање оптужнице показало да се ЕУ не мири са споредном улогом.

– Поставља се питање ко је ажурирао процес у суду и подстакао да се деси у тако кључном тренутку веома неповољном за САД, пре свега за Гренела, који је почео да „гренелује“, као што је Холбрук „холбруковао“ и био груб – рекао је Ђукић.

Он је додао да има изгледа да је иза свега ЕУ и да је она закочила процес преговора активирајући оптужнице у Специјалном суду.

Да је подизање оптужнице пред сам састанак у Белој кући минирање преговора под покровитељством САД, сматра и новинар и политички коментатор Милован Јовановић.

– Подизање оптужнице Специјалног тужилаштва за Косово је било дуго очекивано. Међутим, подизање оптужнице пред сам одлазак у Вашингтон је велико изненађење и представља минирање састанка у Белој кући. Ова одлука је без дилеме велики шамар за Гренела и ускоро ћемо видети какав ће одговор уследити. Потпуно је јасно да иза ове одлуке специјалног тужиоца стоји Немачка и део администрације САД, која је већ дуго у неслагању са актуелном администрацијом Трампа поводом бројних питања – каже Јовановић и додаје:

– ЕУ, тј. Немачка, као најјача и најмоћнија земља ЕУ, жели кључну улогу у дијалогу Београда и Приштине.

Провоцира

ТАЧИ НА ФЕЈСБУКУ ПОСТАВИО ЗАСТАВУ ОВК

Тачи је јуче на свом Фејсбук профилу поставио амблем такозване Ослободилачке војске Косова. То је Тачијева прва објава на Фејсбуку након што је објављен предлог оптужнице против њега.

Карл Билт

ТАЧИ ПОКУШАВА ДА ЗАТВОРИ СУД, ЗАТО ОПТУЖНИЦА

Карл Билт, копредседавајући Европског савета за спољне послове, оценио је да је могуће да је хашко Специјално тужилаштво одлучило да сада објави предлог оптужнице против Тачија јер су постојали наговештаји да он покушава да мобилише САД како би се затворио Специјални суд за ратне злочине бивше ОВК.

Светски медији

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ПРЕГОВОРА?

Хотијева одлука о отказивању пута у САД одјекнула је и у страним медијима, па тако АП, америчка агенција, пише да ће та одлука вероватно угрозити дијалог, као и да је састанак у Вашингтону требало да буде први након 19 месеци. Британска агенција Ројтерс преноси Хотијеву изјаву, коју је објавио на друштвеним мрежама, уз опаску да је Хоти тренутно у Бриселу, где би требало да се састане са званичницима ЕУ.

Агенција додаје да се засад не зна да ли ће и делегација Београда отказати посету Вашингтону, али и да на Хотијеву одлуку још увек није реаговала америчка администрација.

Париз и Берлин спремни

НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У ЈУЛУ У ПАРИЗУ?

Француска и Немачка очекују да ускоро буде настављен дијалог Београда и Приштине на самиту у Паризу, заједно са Емануелом Макроном и Ангелом Меркел, саопштила је синоћ на Твитеру Француска амбасада у Приштини.

На Твитеру се огласио и немачки амбасадор у Приштини Кристијан Хелт који је навео да Немачка у потпуности подржава напоре специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака у постизању напретка који би у догледном времену довео до суштинског договора. Сајт Коха.нет недавно је пренео да Макрон 17. јула у Паризу планира да организује самит о дијалогу Косова и Србије.

Извор: Курир.рс/Катарина Благовић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ