Свет

Ударно! ПУКЛА БРАНА НА РЕЦИ РУР У НЕМАЧКОЈ, ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА! Људи бежали из домова, страхује се од још црњег сценарија!

Број жртава незапамћених полава у Немачкој и Белгији премашио је 125, а у Холандији, Швајцарској и Луксембургу у току је потрага за несталима. У Немачкој ноћас нова драма. Пукла је брана на реци Рур у округу Хајнзберг због чега је хитно евакуисано 700 људи из села Опховен!

Немачки медији јављају да је брана на Руру пукла након „олујне катастрофе“, али се за сада не знају размере штете, јављају медији. Становници покушавају да спрече најгоре врећама песка. Реч је о мањој брани у близини границе са Холандијом, а Немци страхују да не пукне већа брана, такође на реци Рур, што би у овом делу земље изазвало катастрофу несагледивих размера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да је „запањен“ разарањем које су изазвале поплаве и упутио апел да се пружи помоћ породицама погинулих и градовима који су претрпели разарања, пренео је лондонски Гардијан.

„У одсутном тренутку наша земља је уједињена. Важно је да покажемо солидарност с онима којима су поплаве однеле све“, поручио је председник Немачке.

Земља се, међутим, сада суочава са новом опасношћу. Страхује се да би огромна брана у близини Келна, која је такође под налетом бујичних поплава, могла да попусти.

Власти су наредиле евакуацију становника неколико села на југу региона јер сматрају да би брана Стајнбах могла да пукнеи изазове нову катастрофу, пише Њу Сивил Инжињиринг.

Неизвестан повратак у домове

До сада је око четири и по хиљаде људи напустило поплављене регионе и мало је вероватно да ће се ускоро вратити својим кућама јер прогнозери најављују нове падавине. Инжењери и ватрогасци пумпали су воду из резервоара целе ноћи, смањујући ниво воде за око два центиметра.

Надлежни у немачкој покрајини Рајна Палатинат потврдили су да је 63 људи изгубило живот , док је суседној Северној Рајни Вестфалији погинуло 43. Надлежни су изразили бојазан да ће број жртава бити и већи, а у округу Арвилер у покрајини Рајна Палатинат 1.300 људи се воде као нестали иако се сматра да контакт с њима није успостављен због прекида рада мреже телефоније.

Иако су из Европске службе за упозоравање на поплаве почетком протекле недеље упућена упозорења, експерти се питају због чега је број жртава овако висок, а хидролошкиња Хана Кок оценила је да се догодио „монументални системски пропуст“.

Министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зихофер указао је да Немачка у будуће мора да буде „много боље припремљена“, оценивши да су поплаве „резултат климатских промена“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ