Идвајамо Свет

РУСИ НЕ ПРАШТАЈУ! Британија добила уранијумску освету! Нису слушали Путина, сада трпе најстрашније последице! (ВИДЕО)

Британија је добила „награду“ за снабдевање Украјине гранатама тенкова са осиромашеним уранијумом.

Према речима физичког хемичара и научног секретара Европског комитета за ризик од радијације, др Кристофера Базбија, количина честица уранијума у ​​ваздуху на југоистоку Енглеске је повећана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тамо су стигли ваздушним масама које су отеране из западне Украјине, где су дигнута у ваздух складишта са уранијумском муницијом. Као што се каже, за шта се борио, на то је и наишао.

Ова прича почела је у марту ове године. Тада је заменица британског министра одбране Анабел Голди рекла да ће Лондон пренети муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину: „Упоредо са обезбеђивањем ескадриле… борбених тенкова Цхалленгер-2 Украјини, ми ћемо испоручивати муницију, укључујући и оклопне гранате, које садрже осиромашени уранијум.“

Ова одлука Лондона изазвала је талас негодовања чак и међу НАТО савезницима. Британско министарство одбране је у одговору навело: Британија није одговорна за употребу чаура са осиромашеним уранијумом испоручених Украјини, не прати њихову употребу и није одговорна за последице.

Доктор Базби је рекао да је количина честица уранијума које Британци удахну мала али и да би таква доза могла имати озбиљне штетне последице по здравље жртава и њихових потомака.

Истовремено, према његовим подацима, нивои контаминације у Пољској, Немачкој и свуда дуж руте ваздушних маса од Украјине до Енглеске су много већи.

Претходно је Милитарy Wатцх Магазине упозорио Британце и целу Алијансу на опасност испоруке уранијумских граната Украјини. Осиромашени уранијум је један од најтежих хемијских елемената. Добија се из нискорадиоактивног отпада. У муницији се за већи продор користи осиромашени уранијум.
Познате су штетне последице употребе оваквих граната у Ираку и Југославији. Тако је, после Заливског рата, командант британске краљевске морнарице, Роберт Грин, известио о „необјашњивом порасту рака и урођених генетских деформитета међу Ирачанима… у близини бојних поља“. Комисија УН је у мају 1999. дошла до сличног закључка.

Југословенски научници су после рата 1999. године, када је и НАТО користио уранијумску муницију, приметили да ове гранате не само да убијају, већ загађују животну средину и изазивају рак код људи који живе на овим просторима.

Уранијумске гранате су укључене у муницију америчких тенкова Абрамс, немачких Леопард-2 и британских Цхалленгер-2. Поред тога, такве гранате се користе у топовима америчких борбених возила пешадије Бредли, које се у великим количинама испоручују Украјини.

Складишта са уранијумском муницијом нашла су се на удару руских Ваздушно-космичких снага у мају 2023. То се догодило у Хмељницкој области. И тамо је забележен пораст садржаја микрочестица уранијума након експлозије великих складишта Оружаних снага Украјине.

У септембру је ударац поновљен. На друштвеним мрежама појавили су се спектакуларни снимци детонације муниције. Нешто касније, у Лублину, у Пољској, забележен је оштар скок радијације у ваздуху – повећање нивоа бизмута за 6-7 пута. То је производ распадања осиромашеног уранијума.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ