Идвајамо Свет

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА РУСКА ВОЈСКА: Ракете ове земље побиле Русе у Белгороду?! (ВИДЕО)

Најмање шест особа је погинуло, а 17 је повређено у ракетном нападу украјинских снага на тржни центар у Белгороду, преносе руски медији. Министарство одбране Русије саопштило је да је руски ПВО систем оборио 14 пројектила изнад града, које су испаљене из вишецевног ракетног система РМ-70 „вампир“.

„Данас, око 12.30 часова, спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад на циљеве на територији Руске Федерације вишецевним ракетним системом РМ-70 ‘вампир’. Уништено је 14 ракета над територијом Белгородске области“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, руско Министарство одбране објавило је да су украјинске трупе искористиле вишецевне ракетне бацаче РМ-70 Вампир испоручене из Чешке и током претходног удара на Белгород 30. децембра прошле године, убивши најмање 22 особе и ранивши више од 100.

Русија је тада сазвала хитан састанак у седишту УН у Њујорку, захтевајући да чешка делегација присуствује и „објасни зашто се муниција ове земље користи за убијање цивила у Белгороду“, рекао је Пољански.

Међутим, Праг је тада одбио да учествује на састанку УН.

РМ-70 (ракетомет взор 1970) је вишецевни бацач ракета. РМ-70 је чехословачка тешка верзија совјетског БМ-21 Град система, од кога се разликује по напреднијим перформансама као и од осталих својих претходника, а јавности је представљен 1971. године.

РМ-70 је развијен у Чехословачкој као наследник старијег модела РМ-51, чиме је остварена иницијална оперативна способност у њеној војсци 1972. године.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ