Идвајамо Свет

ДОГОДИЛО СЕ ОНО ЧЕГА СУ СЕ СВИ ПЛАШИЛИ: Најгоре могуће вести из Немачке

МИНХЕН – Немачка привреда је паралисана и у 2024. години ће порасти за само 0,2 одсто, наводи се у данас објављеној пролећној прогнози Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Према мишљењу стручњака, опоравак немачке економије ће наступити касније него што се очекивало, а у 2025. години ће привреда те земље порасти за 1,5 одсто. ИФО је значајно кориговао наниже своју зимску прогнозу економског раста Немачке у 2024. години када је предвиђао привредни раст за 0,9 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка привреда је пала за 0,3 одсто у четвртом кварталу 2023. године, а посебно тешка ситуација влада у производњи и грађевинарству, пре свега због недостатка поруџбина, лоших временских прилика у децембру и изузетно високе стопе оболевања запослених.

Главни показатељи који су тренутно доступни не указују на преокрет негативног тренда у немачкој економији на почетку 2024. године, пре свега због мањка наруџбина у свим привредним секторима, сталних штрајкова и малог броја заосталих поруџбина, наводи ИФО.

Немачка привреда ће вероватно продужити негативан тренд и у текућем тромесечју и пасти за 0,1 одсто у поређењу са претходним кварталом, а приметан економски опоравак се очекује тек у другој половини године, сматрају стручњаци. Инфлација у Немачкој ће према очекивањима Института за економска истраживања пасти са 5,9 одсто у 2023. години на 2,3 одсто у 2024. и на 1,6 одсто у 2025. години.

Базна инфлација ће према експертима такође пасти са шест одсто у 2023. години на 2,8 одсто у 2024. и на 2,2 одсто у 2025. години. ИФО упозорава на бројне ризике који би могле да поремете овај сценарио, пре свега на кретања цена енергената, геополитичке околности и могуће оклевање Владе Немачке да спроведе неопходне реформе, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ