Идвајамо

Сат откуцава: Готови су?

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поново је данас позвао да се Украјина што пре снабде оружјем и муницијом.

Он наводи да сваки дан одлагања има реалне последице на ратишту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сви савезници треба да загребу дубоко и брзо дају резултате. Сваки дан одлагања има стварне последице на бојном пољу у Украјини“, рекао је Столтенберг.

„Ово је критичан тренутак и била би тешка, историјска грешка дозволити (руском председнику Владимиру) Путину да победи. Не можемо дозволити да ауторитарни лидери прођу кроз употребу силе, то би било опасно за све нас“, додао је док је представљао годишњи извештај за 2023.

„Потребна је политичка воља“

Истичући да чланице НАТО заједно имају капацитет да снабдеју Украјину неопходним наоружањем и муницијом, Столтенберг каже да је сада потребно показати политичку вољу за то.

НАТО је прошле године пружио 99 одсто укупне војне помоћи Украјини и наставља да пружа помоћ без преседана, укључујући артиљерију, муницију, тенкове и оклопна возила, патролне чамце, противваздушну одбрану, хеликоптере, дронове и, први пут, радаре. Испоручени су и ракетни системи великог домета, а савезници су пристали да пошаљу авионе Ф16.

„Украјини треба више помоћи и сада“

„Невиђена помоћ НАТО савезника помогла је Украјини да опстане као суверена, независна држава, али то није довољно. Украјини је сада потребна већа помоћ. Украјинцима не недостаје храбрости, понестаје им муниције“, рекао је Столтенберг. Он је додао да је подршка НАТО-у изузетно јака са обе стране Атлантика.

„Да се ​​гласање одржи данас, велика већина савезничких земаља би гласала за НАТО, на пример у САД би само 13 одсто гласало против. Више од 80 одсто грађана у државама чланицама НАТО сматра да Северна Америка и Европа морају да наставе да радимо заједно за нашу заједничку безбедност“, рекао је Столтенберг и истакао да две трећине грађана жели наставак помоћи Украјини.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ