Идвајамо Свет

ШОЈГУ ЗАПАЊИО ПАРИЗ: Француску ћемо збрисати са лица земље, ако уради ово

Руски министар одбране Сергеј Шојгу запретио је Француској да ће та земља нестати са лица земље уколико пошаље војску у Украјину. Он је то лично саопштио свом француском колеги Себастијену Лекорнију у једном од ретких телефонских разговора између двојице званичника.

Разговор шефова одбране две земље био је први од октобра 2022, а догодио се на иницијативу Француске и трајао је читав сат. Двојица државника причала су о неколико тема, међу којима и о изјави француског председника Емануела Макрона да не искључује слање војника у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према саопштењу руског министарства одбране, Шојгу је ставио до знања свом колеги Лекорнију да би слање трупа у Украјину било „погубно по Француску“.

– Француска ће самој себи створити проблеме ако пошаље трупе у Украјину – истакао је Шојгу, након што је Кремљ у више наврата упозорио да би распоређивање НАТО снага у Украјини представљало велику ескалацију и довело до непоправљивих последица.

Лекорни убеђивао Шојгуа да Запад и Кијев немају ништа с нападом у Москви

Француски министар одбране Себастијен Лекорни је током разговора упорно покушавао да убеди Шојгуа да Украјина и Запад нису умешани у терористички напад у „Крокус сити холу“ у Москви, у којем су убијене 144 особе. Он је за то окривио искључиво Исламску државу (ИСИС).

„Сергеј Шојгу је истакао да ће истрага, покренута у вези са терористичким нападом, сигурно бити приведена крају, те да ће сви одговорни бити кажњени“, саопштило је руско министарство одбране.
Како је истакнуто, Шојгу је подсетио свог француског колегу да постоје информације о украјинском трагу у организацији напада.

„Кијевски режим не ради ништа без одобрења својих западних супервизора. Рачунамо на то да у овом случају француске безбедносне службе не стоје иза њега“, цитиран је Шојгу.

Руско министарство одбране није прецизирало како би тачно Москва одговорила на слање француских војника у Украјину, али је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко био мало конкретнији. Он је у интервјуу Спутњику рекао да сукоб у Украјини може изаћи ван њених географских граница као резултат „авантуристичких“ акција макар једне земље НАТО.

– Као резултат авантуристичких акција само једне или две државе чланице НАТО, украјинска криза би могла да пређе своје географске границе и досегне сасвим друге размере. Ситуација у односима Русије и НАТО погоршава се предвидиво и намерно. НАТО је покренуо хибридни рат против Русије. Вашингтон и његови сателити учинили су све да нашу интеракцију и канале комуникације сведу на критични нулти ниво – рекао је Грушко.

Стратешки пораз Запада

Он је додао да изјава француског председника Макрона о могућности слања трупа у Украјину показује спремност да се крене „путем ескалације“.

– Руско министарство спољних послова је више пута коментарисало недавне опаске француског председника о могућем слању војног особља држава чланица НАТО у зону непријатељстава. Опет, те идеје су одмах негирали штабови НАТО у Бриселу, Вашингтону и већини главних градова других држава чланица. Ипак, те изјаве показују спремност да се иде путем ескалације у време кад Запад трпи стратешки пораз на терену. Такве тврдње, без обзира на спољнополитичке или унутрашње политичке циљеве, неприхватљиве су за одговорне политичаре, посебно у тренутку ионако узавреле војно-политичке ситуације у Европи – истакао је Грушко.

Нови мировни преговори?

Министарство одбране Русије је саопштило да су Шојгу и Лекорни разговарали и о потенцијалном поновном покретању мировних преговора између Москве и Кијева.

„Примећена је спремност за дијалог о Украјини. Полазне тачке би могле бити засноване на Истанбулској мировној иницијативи“, наведено је у саопштењу и додато да би предложени самит у Швајцарској био „бескористан без учешћа Русије“.

Међутим, извор близак Лекорнију негирао је да је министар разговарао о потенцијалним мировним преговорима о Украјини.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ