Идвајамо Свет

ФРАНЦУЗИ У ШОКУ: Руси су ушли

Руски специјалци стигли су у Нигер да обучавају локалне снаге у борби против тероризма, јавља дописник РИА Новости.

„Афрички корпус ће тренутно бити овде на успостављању односа, као и на заједничком формирању и обуци нигерске војске. Са собом смо донели образовну и материјалну базу за обуку разних специјалиста. Ми смо ту да пренесемо ово искуство нашим пријатељима“, рекао је руски специјалиста који је стигао у Нигер за РИА Новости.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако је напоменуо медицински радник у пратњи специјалиста, особље је у потпуности припремљено и вакцинисано против болести.

„Мислим да можемо да се носимо са тим“, додала је он.

Снимак доласка руског Ил-76 на аеродром у Нијамеју емитован је на нигерској државној телевизији РТН. У причи се напомиње да се то догодило након недавног разговора руског председника Владимира Путина и председавајућег Националног савета за одбрану отаџбине Републике Нигер Абдурахамане Kјанија.

Затим, током разговора о билатералној агенди, изражена је жеља за интензивирањем политичког дијалога и развојем обострано корисне сарадње у различитим областима.

У извештају националне телевизије се тврди да је реч и о постављању ПВО система у Нигеру.

„Ови руски инструктори ће обезбедити висококвалитетну обуку за наше војно особље како би ефикасно користили овај систем“, преноси РТН.

Прошлог јула, група војника из председничке гарде Нигера побунила се и објавила смену председника Мохамеда Базума. За управљање државом формиран је Национални савет за одбрану отаџбине, на чијем челу је био командант гарде Абдурахман Чиани. Чиани је већ 10. августа потписао указ о формирању прелазне владе.

Побуњеници су тражили протеривање француског амбасадора и најавили отказивање војних споразума са Француском, захтевајући повлачење њених трупа.

Париз је више пута изјављивао да признаје само захтеве легитимних власти Нигера, али је крајем септембра одлучио да опозове амбасадора.

Повлачење трупа почело је крајем октобра: француске војне јединице пребациле су под контролу нигерске војске војни камп у граду Уалам (регија Тилабери) у стратешки важном подручју на граници са Малијем.

Француске трупе су потпуно напустиле Нигер 22. децембра 2023. године.

Владајућа војска Нигера је у марту раскинула споразум са Сједињеним Државама који дозвољава америчким трупама да остану на територији те афричке земље.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ