Идвајамо Свет

УДАРНО! Очекује се директан напад

Израел очекује директан напад Ирана на јужни или северни део земље у наредних 24 до 48 сати, објавио је Волстрит џорнал, позивајући се на извор упознат са овим питањем.

У извештају од четвртка у којем се позивају на особу коју је информисало иранско руководство, лист наводи да још није донета коначна одлука, иако се разговара о плановима за напад.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође се каже и да је један амерички званичник упознат са ситуацијом у четвртак рекао да обавештајни извештаји Сједињених Држава указују на ирански удар у року од неколико дана, „вероватно на израелском тлу“.

Иранско министарство спољних послова саопштило је да „задржава право“ да одговори на израелски напад и „казни агресора“. Ирански председник Ебрахим Раиси такође је обећао да ће Израел платити „високу цену“ за напад (на конзуларно представништво Ирана у Дамаску).

Амерички медији пренели су раније, позивајући се на иранске и америчке обавештајне изворе, да Иран планира да удари на десетине осетљивих циљева у Израелу, укључујући енергетску инфраструктуру и разне друге објекте, користећи балистичке ракете и дронове који носе експлозив.

Потенцијални директан напад Ирана на територију Израела захтевао би одговарајући одговор, рекао је израелски министар одбране Јоав Галант америчком министру одбране Лојду Остину, наводи се у саопштењу израелског министарства одбране.

„Министар одбране [Израела] је изразио своју посвећеност безбедности израелских грађана, јер би директан ирански напад на израелску територију захтевао одговарајући израелски одговор против Ирана“, саопштило је министарство у четвртак.

Галант и Остин су разговарали о спремности за могући ирански напад, а Галант је свом америчком колеги рекао да Израел „неће толерисати ирански напад на своју територију“.

Израел је 1. априла извео ваздушни напад на на конзуларно представништво Ирана у Дамаску, уништивши зграду. Иранска Исламска револуционарна гарда саопштила је да је у нападу убијено седам њених припадника, укључујући два команданта. Сиријско министарство здравља саопштило је следећег дана да су у нападу такође погинула четири Сиријца, док је 13 повређено.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ