Идвајамо Православље

ОВО СУ НАЈВАЖНИЈА ТРИ ДАНА: Почела је ГЛУВА НЕДЕЉА и ово не би требало да радите ако постите…

Време ћутања и покајања.

Пета недеља Васкршњег поста која се у календару зове Глува недеља, а назив је добила по томе што се увелико одмакло у посту и долази време ћутања, покајања, односно глуво време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга недеља пред Васкрс, посвећена је Светој Марији Египћанки, мученици која је својим подвигом доказала да има наде за све који желе искрено да се покају и крену путем истине и божије правде.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Завапи Христу Богу који је распет за тебе, каже Црква, и који је добровољно примио ране: побрини се за мене, Господе, и спаси ме“

У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве. Не одлази се на пут, не раде се велики послови, не тера стока на пашу, не иде се ни у мобу.

Да људи не би били лењи у својим духовним подвизима, црква током три дана пете седмице: четвртак, суботу и недељу, пружа верницима нарочите подстицаје ка подвизима благочашћа.

На вечерњем богослужењу у среду пете седмице певају се 24 покајне стихире Великог канона. Све стихире имају завршетак: “Господе, пре него што погинем, спаси ме!”

У четвртак на јутрењу чита се цео Велики канон и Житије преподобне Марије Египћанке.

Субота пете седмице поста је Субота Акатиста, а сама служба носи назив Похвале Пресветој Богородици. Тог дана на јутрењу чита се Акатист Пресветој Богородици.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ