Србија

НОВИ СКАНДАЛ: Французи нису дали ни пару за београдски аеродром

Помпезно најављивана концесија београдског аеродрома Никола Тесла и даље није до краја реализована. Француска компанија Ванси још није уплатила накнаду за концесију, нити је преузела аеродром, а изостало је и најављено објављивање уговора.

Председница Владе је крајем марта најавила да ће цео уговор бити објављен када буде затворена финансијска конструкција, а то је, тврдила је, крај септембра. Септембар је прошао, а детаљи још увек нису познати јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је након потписивања уговора, крајем марта, одговарајући на питања посланика у Скупштини, премијерка Ана Брнабић изјавила да ће цео уговор са француском компанијом Ванси бити објављен када буде затворена финансијска конструкција, до краја септембра – уговор није објављен, а концесионар још није преузео аеродром. Одговор на питање зашто, међутим, изостаје.

Оно што се знало тада је да Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање инфраструктуром аеродрома, одржавање, развој кроз изградњу и реконструкцију и даљу модернизацију аеродрома. Остали детаљи уговора и даље нису познати, а из кабинета председнице Владе немамо потврду када ће бити „потпуно транспарентан за грађане“.

Једини који се од тада оглашавао био је министар финансија Синиша Мали, који је пре месец дана навео да ће Уговор бити објављен до краја године, до када ће у буџет бити уплаћена и накнада за концесију.

Према речима новинара дневног листа Данас, Александра Милошевића, једна верзија је да је проблем у финансијама, друга да је ствар запела у договорима.

„Са њихове старне сигурно нема проблема. Да ли постоје неки проблеми са наше стране, да ми не можемо да урадимо нешто што се тражи, то ми већ делује мало реалније. Нажалост, ја очекујем да ће они најважнији делови уговора у смислу наших обавеза, који се тичу финансијске понуде, обавеза у смислу ограничавања броја путника на неком другом аеродрому, у смислу евентуалног броја гарантованих путника од стране Србије ка Вансију. Нажалост ја не очекујем да ћемо ми икада видети тај део уговора“, сматра Милошевић.

Симптоматично је то, сматра Милошевић, што се у време пред откривање детаља уговора, са нишког аеродрома отказују летови. Компанија Виз Ер укида лет до Малмеа, док се, каже, и од компаније Рајан Ер очекује слично. Након најаве повећања тарифа на нишком аеродрому, очекује се, тврди, мањи број путника, на аеродрому који је почео нагло да се развија и „узима“ путнике београдском аеродрому.

„Да ли је сигурно да се то овде сада дешава, не знамо, али је то је просто негде економски логично“, каже Александар Милошевић.

Уговор са Вансијем потписан је 23. марта, а држава би од концесије аеродрома требало да добије 1,46 милијарди евра, а од концесионе накнаде једнократно 501 милион евра.

 

Извор: nspm.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ