Србија

Митрополит Амфилохије: Запад покушава да изазове раскол у православној цркви

Западне силе покушавају да изазову раскол у православној цркви, а такви трендови примећени су у Украјини и Црној Гори, изјавио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је за ТАСС рекао да Американци подржавају покушаје оснивања нових цркава јер желе да распарчају православну цркву.

Црногорско-приморски митрополит упозорио је да је православна црква последњи механизам јединства народа бившег Совјетског Савеза, као и бивше Југославије.

Према речима митрополита Амфилохија, покушаји изазивања раскола примећени су на подручју бившег Совјетског Савеза, нарочито у Украјини, као и на територији у надлежности Српске православне цркве, посебно у Црној Гори, која уз помоћ локалних власти покушава да оснује такозвану „Црногорску православну цркву“.

„Након распада две државе – Совјетског Савеза и Југославије – црква је остала једини механизам за одржавање нашег јединства“, истакао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је напоменуо да западне силе верују да православну цркву треба распарчати и да је то кључно за подршку сепаратистичким групама, које немају ни вере, нити било какво црквено васпитање.

„Они покушавају да поробе Цркву у корист неке земље или нације“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије упозорава да Црква, уколико служи политичким потребама, више није Христова, већ секуларна организација, слична политичкој партији са неким елементима религије.

Његова светост патријарх српски Иринеј раније је за ТАСС рекао да су покушаји оснивања украјинске и црногорске неканонске цркве „срамота за историју и за народ“.

 

Извор: Srna

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ