Свет

ПОВЕРЉИВА МИСИЈА Израелаца у Украјини: ХИТНО МОРАЛИ да открију све ТАЈНЕ С-300

Тестиран на терену

Руски ракетни ПВО системи С-300ПМ, који су крајем септембра пребачени у Сирију, још нису успели да у тој земљи оборе неки пројектил, а већ су се нашли на „унакрсној ватри“ разних медија и портала.

Ове недеље вијетнамски портал „Соха вести“ објавио је да су амерички и израелски војни експерти ишли у тајну посету Украјини, са циљем да изуче руске системе С-300 које користе Оружане снаге Украјине, а готово истовремено израелски портал „ДЕБКАфиле“, специјализован за питања војне шпијунаже, пише да руским системима С-300 у Сирији неће управљати руски, већ ирански војни стручњаци. Портал тврди да је то сазнање изазвало шок у израелским и америчким круговима.

Руски војни експерти истичу да таква писања нису ништа друго, него елемент информационог рата против Русије. Они тврде да ће системима С-300, који су испоручени Сирији, управљати сиријски војници након завршетка обуке.

– Ако Израел и САД желе да искористе ову лаж како би извршили масовни напад на положаје С-300, то би могло да изазове акутну војно-политичку кризу сличну карипској, са свим последицама које могу да следе за иницијаторе провокације – упозорава главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.

Испорука С-300 била је одговор Русије на рушење руског авиона Ил-20 и погибију 15 руских војника у Сирији. На такав потез Русија се одлучила и да би побољшала безбедност своје војске која се налази у Сирији, а став Москве је да одговорност за ту трагедију сноси Израел.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је рекао да је Русија 2013. године, и то на молбу Израела, обуставила испоруку С-300 Сирији, мада је све било спремно за транспорт, али да се сада ситуација променила, и то „не кривицом Русије, него кривицом Израела“.

Шојгу верује да ће захваљујући системима С-300 Сирија побољшати свој ПВО, а да ће сиријским војницима бити довољно три месеца да науче да тим системима рукују.

Исто тако, велику пажњу руске јавности скренуло је писање вијетнамског веб-сајта „Соха вести“ да су амерички и израелски војни стручњаци тајно посетили Украјину, са циљем да се упознају са тактичко-техничким системима С-300 „Фаворит“ у власништву Украјине.

Кијев је наводно убеђивао своје партнере да се њихов систем суштински не разликује од оних који су недавно предати Дамаску.

Вијетнамски портал тврди да Украјинци нису дали само карактеристике комплекса, већ су гостима омогућили и да га тестирају на терену. У те сврхе, како наводи портал, САД су послале 18 авиона Ф-15 у Украјину, док је Израел послао борбене пилоте који су тестирали могућности С-300 против америчких авиона.

Према истом извору, Американци су били задовољни тајном мисијом у Украјини, јер су закључили да би ловци Ф-35 могли да парирају руским противракетним системима.

Кијев и Вашингтон су потврдили да су ловци Ф-15Ц пребачени у Украјину, али су навели да су у ту земљу стигли још 6. октобра, како би учествовали у планираним међународним маневрима „Чисто небо 2018“, у којима ће учествовати војске осам земаља: САД, Белгије, Данске, Естоније, Холандије, Пољске, Румуније и Велике Британије. Израела нема на списку.

Друго, медији не виде ни сврху слања у Украјину авиона Ф-15С, који је, како наводе, далеко од најсавременијег и то да би се „борио“ против застарелих модификација система С-300, који се производио од краја седамдесетих до краја осамдесетих година прошлог века.

Поред тога, војни експерти сумњају у исправност система С-300, који су остали у Украјини после распада Совјетског Савеза. Како наводе, Украјина има стационарне С-300ПТ и то прве обрасце и самоходне С-300ПС.

Уосталом, за тестирање руских система амерички стручњаци не морају да иду у Украјину, јер те системе имају и друге земље, попут Грчке која је чланица НАТО-а, па су већ одавно имали могућност да изуче одређене карактеристике С-300.

У случају да је информација вијетнамског портала тачна, руски војни експерти оцењују да су Пентагон и ЦАХАЛ могли да прођу само прве кораке у изучавању карактеристика С-300, а то је, како оцењују, „ћорсокак“.

Експерти такође истичу и да постоји много модификација С-300 и да је тај систем стално усавршаван, те да је „стога немогуће у потпуности открити све његове тајне“.

Руски војни експерти наводе да су у Сирију испоручени системи С-300ПМ са ракетама далеког домета. Ознака „П“ означава да је варијанта за ПВО, а „М“ – модернизована верзија.

Раније је бивши генерални директор концерна „Алмаз – Антеј“ Игор Ашурбејли рекао да С-300 може да пресретне летећи циљ у радијусу од 250 километара и да се са њим може упоредити само амерички „Патриот“, пошто су Американци наводно делом украли од Русије технологију за његово стварање.

Под руководством Ашурбејлија створене су нове модификације С-300, а развијени су системи С-400 „Тријумф“, који су у служби руских Оружаних снага.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ