Србија

Србија не губи време! Вучић тражио од Кине три моћна ракетна система ФК-3

Председник Србије Александар Вучић тражио је од кинеског председника Си Ђинпинга три ракетна система ФК-3, а о детаљима у вези са набавком треба да се договоре током посете Сија Србији следеће године, сазнаје незванично „Блиц“.

Како каже извор „Блица“, Вучић је молио Сија за три дивизиона моћног ПВО система.

– Вучић је тражио три система ФК-3 за цену од 200 милиона долара. Један кошта 100 милиона, али бисмо у случају да Кина пристане, практично добили три система за цену два – открива извор „Блица“ из војног врха.

Тиме бисмо, како објашњава наш извор, били сигурни од свих напада са стране.

– За одбрану Београда довољан је један ракетни систем, док би три до пет могло да покрије територију целе Србије – каже исти саговорник.

Наш извор открива да званичне реакције кинеске стране није било, али да се очекује да Вучић и Си о томе разговарају наредне године. Кинески председник пет пута годишње напушта Кину, а у његовој агенди за 2019. годину наћи ће се Србија.

– Током те посете требало би да буде речи о детаљима овог посла – наводи извор „Блица“.

Током одржавања војне вежбе „Век победника“, председник Србије поменуо је набавку моћног наоружања.

– Када бих рекао које оружје смо наручили, увели би нам санкције – изјавио је Вучић.

Кинески систем заправо носи ознаку ХQ-22, док се они за извоз називају ФК-3. У питању је систем произведен 2014, развијен на старијој платформи ХQ-12. ФК-3 је ПВО систем средњег домета, има капацитет да обори борбене авионе треће генерације, крстареће ракете, борбене хеликоптере и беспилотне летелице. Извозна верзија коју добија Србија слабија је од оне за кинеску војску, али и даље врло респектабилна: ефективно уништавање мета по даљини до 100 км и висини од 50 м до 27 км, монтира се на шасију камиона марке „Схаанxи“, испаљује 12 ракета на шест мета истовремено, поседује радар за праћење и пресретање мета, поседује радио-команду и полуактивно вођење.

Постоји могућност да Србија уз ФК-3 добије и неколико „wинг-лоонг“ беспилотних летелица које лете брзином од 370 км на сат и могу да служе и као дронови-бомбардери.

Ова верзија кинеског ПВО система не може да се мери са С-400 или америчким „Патриотом“, али и те како уме да заштити циљеве. У питању је верна копија руског ПВО система С-300.

Сем Србије, за сада нико није купио баш ФК-3, али се слични модели извозе у Малезију, Мјанмар, Узбекистан, Тајланд и Туркменистан.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ