Свет

ПОРОШЕНКО МОЛИ ТРАМПА ДА ПРЕНЕСЕ ПУТИНУ ВАЖНУ ПОРУКУ: Рачунам на амерички народ и ваша обећања!

Украјински председник Петар Порошенко има поруку за руског председника Владимира Путина коју жели да му лично пренесе председник САД Доналд Трамп на предстојећем самиту Г-20 у Аргентини.

„Молим вас, изађите из Украјине, господине Путин“, гласи порука Порошенка. Порошенко је то рекао у интервјуу за Ен-Би-Си Њуз (НБЦ Неwс) који је обављен два дана после инцидента у Kерчком мореузу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска војска је спремна да брани земљу, рекао је Порошенко, наводећи да рачуна на обећања САД о подршци Украјини.

„Рачунам на САД. Рачунам на амерички народ“, казао је Порошенко.

Порошенко је поручио да ће Украјина пружити отпор ако дође до рата и да ће Руси „платити високу цену“ ако нападну Украјину.

„Борићемо се за нашу слободу, за нашу демократију, за нашу земљу“, навео је Порошенко.

Поморски сукоб између Русије и Украјине, који се догодио 25. новембра у Kерчком мореузу, довео је до увођења ратног стања у Украјини, које је данас ступио на снагу.

У 10 пограничних области у Украјини јутрос је у 9 сати по локалном времену ступило на снагу ратно стање које ће трајати 30 дана.

Руске снаге су заплениле три брода украјинске морнарице у Kерчком мореузу, између Црног и Азовског мора, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде, док Украјина негира да су њени бродови урадили било шта погрешно и назива Москву агресором.

ЕУ и НАТО позвали су обе стране на попуштање напетости, а данас је и генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао Русију и Украјину на „максималну уздржаност“ и избегавање даље ескалације.

 

Извор: Kurir.rs/ Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ