Region Srbija

Vulin odgovorio hrvatskoj šefici diplomatije: Ako tražite suočavanje sa prošlošću KRENITE OD SEBE

loading...

Ako tražite suočenje sa prošloću krenite od sebe, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić.

– Gospođa Pejčinović Burić bi da odredi ko može da sedi u Vladi Srbije. Za politiku Hrvatske uvek su postojali podobni i nepodobni Srbi. Radujem se što me gospođa svrstava u nepodobne, to znači među slobodne Srbe – rekao je Vulin odgovarajući hrvatskoj šefici diplomatije koja smatra da njegove izjave ne doprinose izgradnji dobrih odnosa Srbije i Hrvatske.

On je naveo da smeta Pejčinović Burić, ali da nije osporila ni jednu istinu koju je izneo.

– Pa da ih ponovim. Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori i nisu započeli građanski rat. Hrvatska je proterala preko 200.000 Srba, svojih državljana iz gradova u kojima nije bilo nikakvog oružanog sukoba. Hrvatska je u zločinackoj akciji Oluja, za koju niko nije odgovarao, ubila preko 2.000 Srba i proterala preko 220.000 Srba, državljana Hrvatske. Jasenovac nije bio radni logor več zversko mučilište Srba, Jevreja i Roma, mesto gde su Ustaše ubile 20.000 dece. Hrvatska je jedina zemlja u Evropi u kojoj je fašistički pozdrav “za dom spremni” dozvoljen – istakao je Vulin u saopštenju.

Burić je sinoć izjavila da sve dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, a povodom izjava ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

– Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamerne izjave visokih srpskih zvaničnika o Hrvatskoj – rekla je Pejčinović Burić i ocenila da to nije put prema dobrosusedskim odnosima.

 

Izvor: Tanjug

Loading...
loading...
loading...