Србија

НАРЕДНИХ 30 ДАНА СУ КЉУЧНИ! Стефановић послао јаку поруку: Никоме у Србији се неће исплатити да се бави криминалом!

Измене закона и увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора суштина су борбе против криминала у Србији и требало би да покажу криминалцима да наша држава није добро тле за криминалне активности, казао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је на ТВ Пинк, коментаришући да је велика полицијска акција у којој је ухапшено 150 особа настављена и јуче, навео да полиција неће престајати са радом и да та акција неће никада стати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Kриминалци не треба да погађају када ће то бити, биће акција сваког дана – истакао је министар.

Стефановић је поновио да ће Влада Србије у наредних 30 дана припремити измене закона тако да судови више не могу да обесмишљавају рад полиције и тужилаштва.

– Бесмислено је да полиција било кога ухапси, а да судови то обесмисле малим казнама или одуговлачењем процеса на разне начине. У 60 посто случајева до сада су прописиване минималне казне – навео је Стефановић.

Осим драконских казни, како каже Стефановић, циљ је и да се промени и политика одмеравања изрицања казни за повратнике, у којој ће сваки следећи пут криминалац ризиковати да за поновљени случај добије драконску казну затвора.

– Имамо добар план, ово ће бити озбиљан ударац државе криминалу и никоме се у Србији неће исплатити да се бави криминалом – истакао је Стефановић и додао да су многе државе пооштриле санкције да би обесхрабриле било кога да се бави криминалом.

Kако каже, Министарство унутрашњих послова и Министарство правде ће припремити сет измена закона и то према искуствима земаља ЕУ, што значи да ће се и у Србији радити онако како већ постоји и неће се кршити ничија основна људска права.

Позвао је родитеље да се позабаве својом децом и да заједно са друштвом их уче шта је то насиље, дрога, алкохол.

– Позивам родитеље да се активно укључе да нам помогну да њихова деца не постану деликвенти, да не пожеле да постану криминалци, а да држава покаже кроз репресију да хоће да се обрачуна са криминалом – каже Стефановић.

Наводи да очекује подршку грађана и каже да је неким борцима за људска права, који ће се побунити против ових мера највероватније проблем што се тиме избија новац из њиховог џепа.

Kако је објаснио, када је Јурић, отац убијене Тијане предложио доживотну робију, ти борци за људска права су се утркивали ко ће га подржати, јер су мислили да је био против државе.

– МУП и Министарство просвете раде на овоме месецима и сада када смо кренули у борбу јавиће се прво они из корумпираног система који су правили дилове и мешетарали са онима који су у судском поступку – наводи Стефановић и додаје ће ти „силни експерти“, који су направили такво стање да изгледа да код нас није било добрих решења да се побуне.

Наводећи да људи немају поверења у судове, Стефановић је казао да то у потпуности разуме, те да независност не може да буде алиби да се не уради посао добро.

– Сигуран сам да има људи који хоће добро да обаве посао, али има и оних код којих се види да није било воље да се посао одради како треба. Ако ви видите да постоји воља да се некоме ко се сумњичи за најтежа дела нађе најлакша казна, како да имате поверења у судове – наводи Стефановић.

Kаже и да је његов циљ да се полицији и тужилаштву омогући да лакше прикупљају доказе.

Говорећи о ухапшеним у акцији која траје последња два дана, Стефановић је казао да има доста људи за које постоје индиције да су организатори, који нису извршиоци, али који су опрезни.

– Пратимо и трагове новца и њихове комуникације, код више њих смо пронашли оружје илегално и пуштен је да се брани са слободе, а ради се о опасној особи, која је способна да организује најтежа кривична дела. Таквим особама морате да одредите притвор од 30 дана да би кроз истрагу пронашли још нешто – каже Стефановић.

 

Извор: Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ