Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Због нагле промене времена прети нам…

Децембарско сунце и температуре до 15 степени, затим снег и минус, па поново „пролеће“ усред зиме, све то нас очекује у наредних седам дана. Лекари упозоравају да временска вртешка може изазвати главобољу, проблеме с дисањем и притиском, док су посебно угрожени кардиоваскуларни болесници, код којих може доћи и до инфаркта.

Др Радмила Шехић, специјалиста опште медицине у Заводу за хитну медицинску помоћ у Београду, каже за Курир да су ово климатски услови који одговарају децембру, али да су нагле промене температуре те које замарају организам.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Организам не може тако брзо да се адаптира на промене времена, таман се припреми за један начин понашања кад се све промени и терморегулациони центар није у могућности да тако брзо реагује. У таквим ситуацијама је нормално да се јављају тегобе, а пре свега главобоља, која може да буде праћена повраћањем или вртоглавицом. То је знак да се оптеретио вратни део кичме и да је смањен доток кисеоника у мозак, па се зато јавља вртоглавица – каже Шехићева за Курир.

Према њеним речима, као последица свега тога може да се јави нестабилан крвни притисак, чак и код иначе здравих људи.

– И они који немају тих проблема долазе код нас у Хитну с повишеним притиском. Има и људи који се жале на бол у грудима јер нестабилно време утиче и на њих. Нису ретки пацијенти који долазе са кардиомиопатијом, трњењем вилица и лактова. Известан број људи доживи и инфаркт, па након иницијалног збрињавања код нас морају на даље лечење. Такође, сезона је слава и прослава, па наши људи претерују у јелу и пићу. Саветујем да будемо умерени у свему што радимо – каже др Шехић и додаје да су прехладе такође учестале у ово доба, али да сезона грипа још није почела због великог процента вакцинације становништва.

Према прогнози РХМЗ, од уторка до краја седмице ће бити хладније, у већини дана местимично с кишом, на планинама са снегом. У недељу и почетком наредне седмице суво уз пораст температуре.

Извор: Курир.рс/ Ј. Пронић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ