Србија

ДАНАС ИСТИЧЕ РОК ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ко се не пријави, чека га осам година робије и озбиљна новчана казна!

Обвезници тог пореза су грађани, предузетници и предузећа, а прикупљају га локалне самоуправе.

Рок за пријаву годишњег пореза на доходак грађана истиче данас, а обвезници су они који су у 2018. години зарадили више од 2.470.644 динара, односно више од три просечне годишње плате у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Просечна годишња зарада у Србији у прошлој години је износила 823.548 динара.

Они који су зарадили више од три просечне зараде у прошлој години имају право и на личне одбитке и то за пореског обвезника 40 одсто просечне годишње зараде од око 329.419 динара, а за издржаваног члана породице 15 одсто или 123.532 динара.

Стопа пореза на опорезиви доходак је 10 одсто, али до шестоструке просечне зараде, што је око 4,94 милиона динара. На разлику износа који је већи од 4,94 милиона динара пореска стопа је 15 одсто.

За избегавање плаћања пореза на годишњи доходак грађана, који је утврђен у износу од 1,5 милиона динара, прописана је казна затвора од једне до пет година и новчана казна, а ако је износ већи од 7,5 милиона динара затворска казна је од једне до осам година.

Данас истиче рок и за уплату друге рата овогодишњег пореза на имовину који се плаћа према новим пореским решењима, а уколико нису уручена та обавеза се измирује у износу последње рате прошлогодишњег пореза. У већини градова у Србији порез на имовину ове године није увећаван.

Обвезници тог пореза су грађани, предузетници и предузећа, а прикупљају га локалне самоуправе.

Порез на имовину се плаћа у четири рате – прва до 15. фебруара, друга до 15. маја, трећа до 15. августа, а последња до 15. новембра. За сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезник плаћа затезну камату, а за избегавање плаћања тог пореза предвиђена је казна од 5.000 динара.

Извор: Ало.рс/ Н.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ