Србија

КОНАЧНИ СУКОБ СВЕТСКИХ СИЛА ПОЧИЊЕ У СРБИЈИ: Руси чекају сигнал да крену, Амери започели тајну операцију на Косову

Батаљон америчких војника стигао на Косово – али зашто баш сада?!

После дивљаштва РОСУ на северу КиМ и малтретирања Срба, из Русије нам је стигла снажна подршка, али и обећања да ће Москва, уколико то званични Београд затражи, у најкраћем могућем року послати своје војнике у јужну српску покрајину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Занимљиво је да је само дан пошто је то најавио Константин Косечев, шеф Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације, батаљон америчких војника кренуо пут Косова! Реч је о војницима Прве националне гарде Аљаске, 297. пешачке дивизије. Половина јединице стигла је још јуче, а друга половина очекује се данас.

Док амерички медији пишу да је батаљон послат како би био појачање мировним мисијама НАТО и Кфора, које су на Косову још од 1999. године, наши саговорници уверени су да војници из САД нису случајно баш сада стигли на КиМ…

– Слањем нових трупа на Косово, САД шаљу снажну поруку да подржавају такозвани косовску државност, упоредо одвраћајући Русију и остатак слободног света од намере да пружи подршку Србији у очувању њеног суверенитета. Упад РОСУ на север КиМ наставак је тихог погрома српског становништва са циљем да се преостало српско становништво заплаши и натера да у кратком року напусти и север, и енклаве јужно од Ибра – уверен је Стефан Стаменковски из Покрета „Заветници“.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се појачавање америчких снага на КиМ у овом осетљивом моменту може двојако тумачити.

– Тешко је одмах закључити коме Америка шаље поруку овим поступком. Та порука може да буде послата нама и гласити да ће САД стајати уз Косово, а може да буде порука Приштини да више не сме да се понаша самовољно као до сада. Не можемо лако закључити шта у ствари Америка намерава, али једино је јасно и сигурно да Америка и даље показује велики интерес за Косово – коментарише Анђелковић.

Драгишић: Кфор треба појачавати

Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, мишљења је да је добро што се снаге Кфора појачавају на терену.

– Нажалост, безбедносна ситуација на КиМ је веома осетљива, треба јачати снаге Кфора на терену и тражити продужење мандата. Званичници Кфора рекли су да немају мандат да реагују на полицијске акције Приштине, али касније су навели да је то било прекорачење употребе полицијске силе – наводи Драгишић за „Ало!“.

Извор: Ј. Ђ./Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ