Регион

КУКЊАВА ХРВАТСКИХ ТУРИСТИЧКИХ РАДНИКА: Јесте време лоше и јесмо скупи, али су криви и ГОСТИ!

Фото: јутјуб

Са разних страна хрватског Јадрана стижу информације о подбачају досадашњег дела туристичке сезоне. Нови лист пише како се и туристички радници у Опатији жале да је овогодишња сезона “катастрофална” и “дупло лошија од лањске”.

Разлоге тому виде у лошијим временским приликама, високој цени смештаја и услуга, слабијој платежној моћи туриста и недостатку туристичких манифестација. Неки узроке траже изван Хрватске, у великом повратку Турске и Грчке на туристичку карту Медитерана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Сезона је генерално лошија. Заправо пуно лошија од лањске. У мају је падала киша, у јуну је једноставно било мање промета, а у јулу се Опатија почела будити тек сада. Све то далеко је од онога што би требало да буде. Гости тврде да смо прескупи, ценкају се за излете. Другим речима, то више нису они квалитетни гости на које смо навикли. Сада тренутачно имамо ‘поплаву’ Мађара, Пољака и Чеха”, каже један продавац бродских излета из једне опатијске туристичке агенције.

Додаје да нема ништа против туриста из наведених земаља, али своју мисао објашњава једном анегдотом.

“На опатијском молу Мађар је из канистра сипао бензин у свој ауто. У разговору с њим сазнао сам да је бензин купио у Словенији где је нешто јефтинији, па га у канистрима вози у ауту. Мађари у Опатију стижу на једнодневне излете који се у њиховим агенцијама продају за 50 евра. У маркетима купују храну, у парку праве сендвиче и пију вино. Опатија је изгубила имиџ који је имала, а разлог такве ситуације пре свега је лоша политика коју воде људи у туристичкој заједници. Ако стварамо дестинацију, онда би се требали договорити шта радимо и камо идемо”, појаснио је.

Да је сезона катастрофална, за Нови лист је изјавио и Кристијан Ружић из Опатија Чартера који у опатијској луци даје у најам глисер.

“Пуно је мање захтева, резервација је 90 одсто мање. Све је ‘ласт минуте’ и сви траже попусте, али не могу рећи за госте које имам да су лоши. С друге стране, нама предузетницима трошкови стално расту, у односу на прошлу годину порасли су трошкови држања пловила, а још увек су услови лоши”, каже.

Неки, пак, опатијски туристички дјелатници кажу да их “српањска рупа” не забрињава превише јер се у периоду од 1. до 15. српња понавља већ годинама.

“Зато би можда било потребно у том периоду организовати добру манифестацију која ће бити разлог доласка у дестинацију. До уназад два дана стварно се осетио пад промета, али већи је проблем што смо ове године имали слаб увод у сезону. Мај и јун били су јако лоши, тек крајем јуна, када су били празници, смо нешто боље радили. Киша и временске неприлике у мају дефинитивно су утицале на целокупан утисак лета”, сматра Деан Луксетић, угоститељ на опатијском дечјем купалишту Томашевац.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ