Србија

САД улаже директно у дијалог Београда и Приштине? Именован специјални изасланик за Балкан!

Стејт департмент је вечерас саопштио да ће Палмер „предводити напоре на јачању америчког дипломатског ангажмана у подршци миру, стабилности и просперитету региона“

Амерички државни секретар Мајк Помпео именовао је високог званичника Стејт департмента Метјуа Палмера за свог специјалног представника за Западни Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стејт департмент је вечерас саопштио да ће Палмер „предводити напоре на јачању америчког дипломатског ангажмана у подршци миру, стабилности и просперитету региона“ и да ће бити усмерен „на интеграцију земаља Западног Балкана у западне институције“.

Палмер ће у новој улози учествовати у раду Стратешког форума на Бледу који почиње 1. септембра, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће он потом представљати САД на састанку директора земаља Квинте за Балкан у Бриселу и присуствовати састанцима у Бечу и Подгорици, од 4. до 10. септембра.

Палмер ће наставити да обавља дужност заменика Помпеовог помоћника за Европу и Евроазију, наводи Стејт департмент.

Амерички часопис Форин полиси објавио је данас, позивајући се на неименоване изворе, да се очекује да Палмер преузме улогу америчког посредника у дијалогу Београда и Приштине.

– У покушају да се поново покрене заустављен дијалог Србије и Косова, од Стејт департмента се очекује да постави новог специјалног изасланика за Балкан са циљем да заврши дуготрајни спор у југоисточној Европи. Метју Палмер, каријерни дипломата са искуством на Балкану, вероватно ће бити постављен за специјалног изасланика – навео је Форин полиси.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ