Свет Србија

Цела Србија ТУГУЈЕ: Преминуо један од најбољих студената у Сједињеним Америчким Државама !

Фото: Pixabay.com

После тешке болести преминуо је Михајло Спорић (22), један од најбољих младих српских физичара.

Михајло је био вишеструки златни олимпијац и државни првак у области физике, најбољи у држави и у астрономији, стајао је на победничким постољима и на такмичењима из математике и програмирања, а својој колекцији одличја додао и титулу младог хероја Србије! Био је победник конкурса “Yоутх Хероес“ у области образовања и науке за средњошколце и студенте основних студија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је уписао два факултета, а студирао је и на Кембриџу у Великој Британији. Био је студент Електротехничког факултета Универзитета у Београду, смер Електротехника и рачунарство, као и Физичког факултета, на студијском програму Теоријске и експерименталне физике, где у својим индексима има најбоље оцене.

Добитник је бројних награда на међународним и домаћим такмичењима из физике, астрономије, математике и других области. Са Међународне олимпијаде из физике у Цириху, Михајло је донео златно одличје 2016. године. Годину дана касније проглашен је за Младог хероја Србије.

Завршио је Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе, Светосавске награде, добитник златних медаља из физике у Швајцарској, на такмичењима у Казахстану и Румунији.

Михајло Спорић делио је своје знање са вршњацима, али и са млађим генерацијама волонтирајући на Међународном купу математичке гимназије, као и учешћем на математичким радионицама за основце. На тај начин, својим радом и залагањем отварао је врата физике младим људима. Позитивним духом, радозналошћу и успесима овај млади херој био је узор својим вршњацима, али и генерацијама које стасавају.

Михајло је поред многих активности, свирао клавир и трчао маратоне. Следеће поље на ком је српски геније хтео да оствари резутате, јесте експерименталан рад у пољу физике високих енергија, али га је тешка болест омела у својим сновима.

Универзитет Кембриџ установиће награду у част Михајла, студента завршне године на одсеку природних наука и носиоца награде ИБ Тринити колеџа за природне науке.

Михајло ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ