Србија

ГРАЂАНИ ОПРЕЗ: Преваре преко сајта за запошљавање, обећавају …

Преваранти вребају грађане широм Србије и под лажним Фејсбук налозима или преко сајтова зазапошљавање обећавају послове у иностранству. Узимају новац унапред на име путних трошкова или осигурања, а потом нетрагом нестају, а од посла, наравно, не буде ништа.

Недавно је група оштећених људи поднела кривичну пријаву против извесног Дејана Петровића и његових сарадника који су им „гарантовали“ примамљив посао у Данској на одржавању пословних и стамбених објеката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тридесетак људи чекало је то вече испред „Сава центра“ аутобус који је наводно у 17 часова кренуо из Ниша и покупио прву групу „кандидата“, а у Београд је по њих требало да стигне у 20 часова и потом у Новом Саду покупи последњу туру. Међутим, од аутобуса ни трага, а од „Дејана“ ни гласа! Искључио је мобилни телефон.

Истовремено, и петнаестак оштећених из Ниша су случај пријавили тамошњој полицији и у кривичној пријави навели како су остали кратких рукава након што су непостојећој осигуравајућој кући „Трyг Србија“ уплатили по 12.800 динара на име осигурања као услов да отпутују у Данску. Никола Цвејић из Куршумлије један је од оних који је насео на причу о добром послу и још бољој заради.

– На интернету сам нашао оглас за посао на одржавању зграда у Данској. Било је наведено да је сатница 13 евра, да је обезбеђен смештај, доручак и ручак, да ћемо плату примати на недељу дана, да ће се радити осам сати, а ко жели може и више. Кад сам се прерачунао, схватио сам да се могу зарадити лепе паре и одлучио да завртим број телефона. Јавио се тај Дејан који је потврдио све оно што пише у огласу и саопштио да се полази 10. новембра и остаје три месеца – прича Цвејић.

Свестан да постоји могућност преваре, Никола је одлучио да изврши још једну проверу.

– Тај човек ми је дао број телефона нашег наводног газде у Данској. Стварно је имао број ове земље, што ме је уверило да је све у реду. Позвао сам га и он ми је казао да нас очекује – објашњава Цвејић.

Једини услов, како им је објашњено, је била уплата полисе здравственог осигурања с обзиром на то да послодавац није сносио ове трошкове.

– Речено нам је да уплатимо 12.800 динара на име осигурања за три месеца, али смо упозорени да то учинимо преко куће „Трyг“ из Прибоја, јер су они наводно заступници данског агента. Са њима сам контактирао мејлом и све је изгледало у реду. Стигла ми је полиса преко брзе поште коју сам откупио. Међутим, чим сам отворио полису, нешто ми је било сумњиво – прича Никола и додаје:

Прво, била је на туђе име. Друго, на њој није било никаквог контакта, није деловала аутентично. Поново сам им послао мејл, а они су ми одговорили да је дошло до замене приликом слања полиса, те да је моја код човека са којим ћу се видети у аутобусу.

У међувремену, преваранти су казали људима да се полазак помера за 13. новембар, наводно због неке додатне документације, а вероватно у намери да опљачкају још некога.

– Већ смо намирисали превару, а посебно је сумњиво било то што се читавог дана нико од наших „послодаваца“ није јављао на телефон. Сутрадан су сви ти телефони били искључени, а сајт наводне осигуравајуће куће више није постојао. Пријавили смо полицији превару и сад чекамо шта ће бити – вајка се Никола.

Зарадили најмање 6.500 евра

Новинари Информера уверили су се да се нико не јавља на телефоне особа које су нудиле посао, те да сајт „Трyг“ осигурања више не постоји. Ни на списку осигуравача на сајту Народне банке Србије и у Агенцији за привредне регистре нема података о овом фантомском друштву. Претпоставља се да су у ову превару умешани и наши људи из иностранства и да је број преварених далеко већи. За сада се сумња да је оштећено најмање 60 људи, на конто којих су „Дејан и екипа“ зарадили 768.000 динара илити 6.500 евра!

Извор: Курир.рс/Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ