Здравље

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ! БОЉЕ ДА НИСТЕ ПРАЛИ РУКЕ АКО ОВО НОСИТЕ: Легло је заразе и бактерија, чувајте се!

Фото: Pixabay.com

Прање руку, дезинфекција радних површина, ношење маски…постали су део свакондевне рутине.

Ипак, стручњаци упозоравају да постоји једна ствар коју сви носимо, а можда не би требало.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о накиту које онемогућава ефикасно прање руку и дезинфекцију. Првенствено се то односи на прстење и наруквице, тврде стручњаци.

Наиме, истраживање спроведено на Универзитету у Џорџији је показало да особе које носе накит не могу довољно добро да одржавају хигијену јер кожа испод накита остаје заштићена од дезинфекције и постаје идеално место за развој бактерија. Осим тога, доказали су да особе које не носе прстење боље оперу своје руке од оних којих носе овај накит. Средство за дезинфекцију такође је мање ефикасно због накита.

Раније истраживање показало је да особе које носе прстене, након коришћења дезинфекцијских средстава, имају више бактерија на рукама, него они који немају накит. Али, треба знати да није довољно само скинути накит за време прања руку и дезинфекције.

„Ако је ваш накит заражен бактеријама и ви га само вратите након прања руку, ваше руке поновно ће бити заражене. Ако нећете да дезинфикујете ваш накит, онда га немојте ни скидати па поново стављати“, рекла је Луси Вилсон, стручњак за здравље која додаје:

Ако ипак не желите да скинете свој накит, стручњаци препоручују да уз прање руку сапуном и топлом водом оперете и накит како бисте били сигурни да сте га дезинфиковали од свих бактерија. Никако га немојте прати дезинфекционим средством јер ћете га тако уништити.

Извор: Курир.рс/К.Ђ/Вечерњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ