Србија

ДОБРЕ ВЕСТИ СТИЖУ ЗА МИЛИОН ДУЖНИКА У СРБИЈИ! Грађанима ће остати и по 1000 евра у џепу

Рате на на све кредите, и за привреду и за грађане стају данас. Мораторијум на отплату кредита који је Народна банка Србије прописала за све дужнике који то желе (физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва), а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, практично је јутрос ступио на снагу.

То значи да клијенти банака који имају стамбени, готовински кредит или кредитну картицу, а који су прихватили мораторијум, односно нису се у протеклих 10 дана јавили својој банци са захтевом да наставе са редовном отплатом позајмице, неће у наредна три месеца плаћати рате и неће имати никакве трошкове према банци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако грађанима у периоду трајања пандемије, односно ванредног стања у Србији због корона вируса, у џепу остаје више новца за свакодневне потребе. Ко има стамбени кредит и месечну рату од око 300 евра, моћи ће током ових 90 дана да рачуна на скоро 1.000 евра више, а корисници готовинских кредита који плаћају у просеку 100 евра месечно, другачије ће у наредном кварталу распоредити својих 300 евра.

Застој у отплати свакако ће значити и привреди, посебно малим и средњим предузећима која су у протеклом периоду, на пример, инвестирала у нову опрему, технологију или простор, и која су за то узела значајне банкарске позајмице.

Док власници размишљају о томе како да премосте наредни период и исплате плате радницима, мораторијум на кредите је једна врста подршке која ће им помоћи у опстанку, уз остале економске мере које би требало да буду представљене данас.

Након тромесечног мораторијума, следећа рата кредита која ће грађанима и компанијама стићи на наплату, практично је јулска.

Нема затезних камата, ни принудне наплате

Из Народне банке Србије објаснили су да у наредних 90 дана дужници неће бити у обавези да отплаћују своје обавезе по основу кредита, односно лизинга и додали да током трајања ванредног стања банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања.

Такође, неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

Из централне банке кажу да су ове мере одмерене с посебном пажњом и узимајући у обзир потенцијално суочавање са тешкоћама у отплати обавеза, како грађана тако и привредних субјеката, и потребу превазилажења негативних ефеката по грађане и привреду.

Ипак, треба подсетити да ће након мораторијума клијенти своје кредите отплаћивати три месеца дуже, а месечна рата ће им и за неколико евра бити увећана. Разлог томе је што ће им укупан износ који враћају бити увећан за редовну тромесечну камату коју банке обрачунавају и током застоја у отплати и коју ће након истека мораторијума приписати укупном дугу.

Ова тромесечна камата биће равномерно подељена на број преосталих рата.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ