Србија

ПАЗИТЕ! Ако идете на море обратите пажњу: Због овог прекршаја прети вам казна и до 1.500 евра и забрана уласка у ЕУ

Од ове летње сезоне могуће је да, уколико учините саобраћајни прекршај на територији ЕУ, а он буде документован, на кућну адресу добијете веома непријатно изненађење у виду налога за уплату казне које се крећу од 100 до 1.500 евра.

Уколико не измирите казну на време, следи вам забрана уласка у ЕУ која се тешко и дуготрајно укида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За један од најчешћих прекршаја, прекорачење брзине, возачи би можда могли да помисле да, будући да су из друге земље, која притом није део ЕУ, неће морати да одговарају. Међутим, случај који се једном возачу из Србије догодио у Словенији то демантује.

Наиме, човеку који је за око 15 километара на час прекорачио брзину, на његову београдску адресу је око пола године касније стигла казна за тај прекршај у износу од 250 евра.

„Уколико вам на кућну адресу стигне казна, немојте олако сватити, консултујте се са адавокатом и видите која су ваша права јер вас у супротном то може скупо коштати“, каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Сваки возач са нашим таблицама који се оглушио о прекршајни налог или казну, има проблем ако је снимљен камером, јер чак и најмања општина у некој од земаља чланица ЕУ против њега може да пошаље пријаву јединственом телу ЕУ и затражи санкције.

Ако се то догоди, власник аутомобила ће на првом граничном прелазу сазнати да му је улазак забрањен, а скидање са ове листе може потрајати и неколико година.

„Уколико у иностранству узимате рентакар возило морате бити свесни да уколико направите саобраћајни преступ тим возилом, можете одговарати не само пред судом те државе већ вас може и рентакар компанија тужити за надокнаду штете коју сте проузроковали тим возилом“, истакао је Окановић.

Од земаља у које држављани Србије тренутно могу да уђу, три су чланице Европске уније, и четврта је Грчка као крајња дестинација.

Будући да велики број српских туриста у Грчку на летовање иде сопственим превозом, на њих се примењују прописи ЕУ када су у питању саобраћајни прекршаји.

Извор: Курир.рс/РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ