Србија

ДРАМА У ЗАПАДНОЈ СРБИЈИ: Жандармерија послата, могућа и ЕВАКУАЦИЈА

Поприлично драматичне слике стижу овог поподнева из западне Србије где су се излиле поједине реке и озбиљно прете становништву!

Пут Осечине су послати и припадници жандармерије, у Лозници и околини могла би ускоро да буде проглашена ванредна ситуација, а како су истакли надлежни, у случају потребе, размишља се и о евакуацији становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током вечери и ноћи у већем делу Србије облачно са кишом, понегде и плјусковима са грмлјавином. Интензивирање падавина очекује се у Банату, Београду, деловима Срема, у централној, а посебно у западној и југозападној Србији, па се до јутарњих сати очекује још додатних 15 до 30 мм, понегде и преко 40 мм кише“, стоји у последњој најави Републичког хидрометеоролошког завода.

Пљускови су увелико почели широм престонице, а због велике влажности, иако је у 18.00 часова измерена температура од 20 степени, субјективан осећај је као да је 26.

„У наредним сатима очекују се веома обилни пљускови са грмљавином у Београду, Подунављу, Поморављу и Банату“, поручио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

РХМЗ је издао и додатно упозорење.

„Данас изнад већег дела Србије, као и у појединим деловима Београда велика количина падавина (40 мм и више за 24 часа), а у западној Србији и више од 60 мм за 24 часа. Сутра се обилне падавине очекују у централним и јужним пределима (40 мм и више за 24 часа).

Опасност постоји и од изливања појединих река.

„На Тамишу ће данас водостаји код Јаше Томића бити у мањем опадању и кретаће се изнад редовне одбране, а код Сечња у стагнацији и кретаће се изнад ванредне одбране од поплава. На сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве данас и сутра водостаји ће бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на Јасеници и Кубршници са достизањем упозоравајућих нивоа“.

Како јављају наши читаоци у близини Ваљева је дошло до изливања Колубаре, а раније су сличне слике виђене код Лознице, Крупња…

„Лозница, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Коцељева: ванредна ситуација због велике количине падавина и изливања појединих река и потока. Прекид саобраћаја на више путних праваца“.

Министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге Сектора за ванредне ситуације МУП-а и припаднике жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

Стефановић је то учинио након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, саопштио је МУП.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата. Припадници Сектора за ванредне ситуације, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва.

ЈП „Путеви Србије“ је саопштило да је саобраћај у неким деловима потпуно обустављен.

„Коцељева – Градојевић – Осечина, у местима Ћуковине, Градојевић, Голочело и Галовић, на снази је обустава саобраћаја услед великих количина падавина и изливања реке Тамнаве“, саопштили су из „Путева Србије“.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ