Србија

ИЗ МИНИСТАРСТВА СТИГАО АПЕЛ! Ако имате температуру, кашаљ или бол у грлу хитно се јавите лекару!

Продужено је радно време ковид амбуланти у свим домовима здравља и амбиланте ће радним данима радити од 7 до 20 сати, а викендом од 8 до 18 часова.

Из Министарства здравља апелују на грађане који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од Ковид-19, као што су повишена температура, кашаљ, бол у грлу, да се прво јаве у посебну ковид амбуланта матичног дома здравља, како се не би стварале гужве у Клиници за инфективне болести и КБЦ Бежанијска коса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У тим амбулантама це свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, ураден брзи тест“, наведено је на сајту Министарства здравља.

Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађани треба да се јаве у тријажну службу Клинике за инфективне и тропске болести КЦС или КБЦ Бежанијска коса, где ће лекари наведених здравствених установа одредити даљи начин лечења.

„Напомињемо да није потребно позивати телефонским путем домове здравља, већ се одмах јавити лекарима у наведеним посебним амбулантама и обавити преглед“, наводе из Министарства здравља.

Претходних дана забележен је повећан број грађана који су директно долазили у пријемну амбуланту Клинике за инфективне и тропске болести, и то без икаквих симптома или са симптомима других обољења, која се лако и ефикасно дијагностикују и лече у домовима здравља.

„Важно је да сви ковид суспектни грађани, у циљу брзе и ефикасне тријаже, поштују ову процедуру и први преглед обаве су свом дому здравља, у ковид амбуланти“, поручују из ресорног министарства.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ