Русија

Ситуација је драматична! СТИГЛЕ ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ РУСИЈЕ: Хитно се огласио Лазански и открио о чему се ради

У Русији и даље расте број инфицираних, бележи се више од 13.000 случајева дневно, од тога је више од трећине у Москви због чега су у том граду до краја недеље проглашени нерадни дани

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански каже да је драматично порастао број новозаражених, да су болнице пуне, као и да су због тога уведене нове мере међу којима је обавезна вакцинација за запослене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мирослав Лазански наглашава да је у последњих неколико недеља драматично повећан број заражених у Русији.

„У поређењу са 6.000 пре две, три недеље број људи у болницама је само на подручју Москве достигао 12.000. Што значи да се ближи оном неславном рекорду од прошле године“, истакао је Лазански.

Навео је да су болнице пуне, као и да је до сада од ковида у Русији умрло 128.000 људи.

„Русија се бори против индијског соја вируса, његов удео у досадашњем броју оболелих је преко 70 одсто“, навео је Лазански.

Истиче да су због пораста броја оболелих уведене нове мере – ресторани и кафићи ограничено раде до 23 сата, смањени су капацитети попуњености биоскопа, позоришта и музеја са 75 одсто на 50 одсто, забрањено је одржавање масовних манифестација и факултети наставу одржавају онлајн.

Поред ових мера, како каже, уведена је обавезна вакцинација за 60 одсто запослених у фирмама и организацијама у области услуга, трговине, транспорта, здравственог и комуналног система.
„Запослени су обавезни да обе дозе вакцине добију до 15. августа и предвиђене су одређене казне за мање фирме око 500 евра, за веће привреднике 3.500 евра уколико се запослени не вакцинишу, а ако после поновљеног позива то не обаве 11.000 евра је казна“, навео је Лазански.

Каже да је до сада вакцинација била на добровољној основи и да је свега 9,7 одсто грађана Русије вакцинисано.

„Сада се ради на све начине да се то поспеши и казнама, али и рекламама, а организују се и наградне игре у којима они који су вакцинисани и буду извучени добијају станове и аутомобиле“, рекао је Лазански.

Осим Московске области, обавезна вакцинација је и у Сахалинској и Кемеровској области.

„Трговинска размена САД и Русије порасла за 54 одсто“
Главна тема светских медија ове недеље био је сусрет руског председника Владимира Путина и америчког председника Џозефа Бајдена, Лазански каже да су за сада оцене руске јавности врло позитивне, као и у руским медијима и међу политичарима.

„Чак је председник Путин похвалио председника Бајдена, на неки начин га је и одбранио од свих оних критика америчких новинара“, додао је Лазански.

„Главне теме су биле теме са војним карактером – пре свега споразум СТАРТ, обе стране су се договориле да се иде у неку врсту побољшања спровођења тог споразума, затим област сајбер безбедности где су обе стране дефинисале она подручја која би требало да буду изузета од сајбер напада, поред тога око Украјине подржан је Мински споразум што је за Москву врло важно да је Вашингтон нагласио да тај споразум треба да се испоштује“, рекао је Лазански.

Навео је да је у протеклих годину дана трговинска размена САД и Русије порасла за 54 одсто.

„Када говоримо о санкцијама Русији о чему Брисел често прича, не заборавимо да Америка гледа свој интерес и ако је трговачка релација између Америке и Русије порасла 54 одсто онда се питамо где је ту Европа“, поручио је Лазански и додао да када причамо о санкцијама „то су приче за новине, у стварности је то нешто сасвим друго“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/РТРС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ