Србија

Обратите пажњу! ДВА ГИГАНТА ПОВЛАЧЕ МОДЕЛЕ СА СРПСКОГ ТРЖИШТА! Опасни су за вожњу, проверите да ли је ваш аутомобил на списку!

Два модела аутомобила популарна међу нашим возачима повлаче се са српског тржишта док не буду отклоњене фалинке на њима.

Ово је објавило Министарство трговине Србије, а потврдили су и дистрибутери тих аутомобила. Реч је о „Фордовим“ моделима „фијеста“ и „екоспорт“, као и „Кијином“ моделу „спортиџ“. Обухваћене серије произведене су од 5. фебруара 2021. до 9. марта 2021.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је упозорио НЕПРО (систем за брзо узбуњивање Министарства трговине који редовно обавештава потрошаче о потенцијално опасним производима и њиховом опозиву), постоји могућност да код „форда“ механизам за блокирање сигурносног појаса не буде исправан.
Тако у случају наглог изненадног кочења појас можда неће задржати путника у позицији у којој се налази, што може довести до повреда.

Код „кије“, услед могућности кратког споја на електричној инсталацији, може доћи до пожара и повреда учесника у саобраћају.

С обзиром на то да су ови модели популарни на нашем тржишту, одмах су се огласили њихови дистрибутери за Србију. У оба случаја своје дописе насловили су као „демантије објављених информација“, међутим, у суштини су потврдили да је до опозива дошло и да су возила повучена док се не обави замена спорних делова.

Младен Алфировић, правни саветник у Националној организацији потрошача Србије (НОПС), објашњава за Ало! да потрошачи могу да туже само ако дође до неке последице.

– Тада би постојао основ за тужбу и потрошач би имао право на надокнаду нематеријалне штете уколико је претрпео страх, болове, повреде. Купци који су купили те аутомобиле у складу с мером опозива треба да се јаве продавцу и да предузму даље кораке – наводи Алфировић, уз напомену да се грешке дешавају, да сваки производни процес носи са собом ризик од њих.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ