Идвајамо Свет

ФАТАЛНА ГРЕШКА: Путин навукао НАТО у клопку

Земље НАТО-а немају ресурсе за борбу против Русије на Арктику чак и након што се блок проширио на север, написала је виша аналитичарка Института Хадсон Лизелот Одгард у чланку за Форин полиси

– Чак и узимајући у обзир Финску и Шведску, Алијанси недостаје војно присуство на северу. Очигледно је да је блок слабо припремљен да се суочи са војним капацитетима Русије на Арктику – рекао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичар је приметио да САД, Канада, Данска, Шведска и Финска нису припремиле своје морнарице за операције у високим географским ширинама, док норвешка флота нема довољно ресурса да самостално подржи бок НАТО-а на Арктику.

Према речима стручњака, садашње могућности алијансе нису довољне да би се поуздано идентификовале нуклеарне подморнице руске морнарице које делују на Арктику. Пре свега, по његовом мишљењу, блоку недостају бродови опремљени противваздушним и противподморничким оружјем способним за дејство у леду.

– Остају велике празнине у одбрани НАТО-а – закључио је Одгард.

Раније је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов скренуо пажњу на то да Запад повећава своје војно присуство у високим географским ширинама Арктика и тамо развија војну инфраструктуру. Он је објаснио да је Русија, заузврат, распоредила своје трупе у овом региону не да би демонстрирала силу, већ да би обезбедила безбедност економског развоја Северног морског пута.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ