Србија

Американци тврде: Вучић ће наћи решење за Косово и ући у историју

Америчка агенција Блумберг оцењује да је спрски председник Александар Вучић одлучан да уђе у историју као човек који је помирио етничке и територијалне разлике у региону, који иначе „представља синоним за рат“, и цитира Вучића да би решење за проблем између Срба и Албанаца, ако до њега дође, у потпуности променило регион.

У опшином тексту који је настао на основу разговора са председником Вучићем, агенција оцењује да се председник Србије налази у средишту „натезања конопца“ између Истока и Запада и да је он кључан за будућност региона у околностима у којима из ЕУ и Немачке стижу упозорења на опасне последице уколико не буде сарадње регионалних лидера.

Блумберг скреће пажњу на то да се Србији нуди шаргарепа чланства у ЕУ, док истовремено Русија „жарко жели“ да одржи свој утицај, што све заједно, оцењује агенција, ставља на пробу традиционалне односе на Балкану.

Блумберг наводи и да је Вучић, којег описује као „највећег савезника Русије на Балкану“, рекао да неће контрирати немачкој канцеларки Ангели Меркел, ма колико то понекад тешко било.

– Морамо да покажемо правичност и лојалност – рекао је Вучић, наводи агенција у разговору који је вођен у четвртак, у Београду, и додаје да Вучић истиче да разговор са Меркел „није лак“, али је нагласио да никада неће рећи ништа против немачке канцеларке.

Блумберг наводи да се чинило да су Вучић и председник привремених косовских институција Хашим Тачи летос били близу договора, али подсећа да само помињање да укључи размену територија у региону, довео до одбијања међународне заједнице и подстакао страхове од могућег конфликта у нестабилном региону.

Блумберг истиче да је влада Меркел то упоредила са отварањем Пандорине кутије, а да су САД са Доналдом Трампом на челу, деловале отвореније да прихвате ову идеју и наводи Вучићеву оцену да је Вашингтон променио свој став према Београду.

– Америчка администрација је отворенија да саслуша и нашу страну – рекао је српски председник агенцији, која наводи и његове речи да су раније званичници говорили Србији да је потребно да призна независност Косова.

– Сада можемо да разговарамо са Американцима. То је промена. Они су отворили врата и то је добро – рекао је Вучић.

Агенција констатује да се и Вучић и Тачи суочавају са отпором у својим срединама, али да Вучић има подршку српске премијерке и подсећа да су Русија и Кина обећале подржати став Србије. Агенција међутим, скреће пажњу да је Русија опрезна када реч о подршци било каквом договору који би могао да убрза чланство Србије и додатно смањи њен утицај на Балкану. Истовремено тумачи се да би Кина могла да пружи већу подршку Србији, јер своје инвестиције у региону види као пут ка Европи.

Блумберг наводи и да, иако су разговори са Приштином у застоју, Вучић очекује да се поново састане са Тачијем поново ове године.

– Неки људи не воле ме због моје прошлости, неки људи ме мрзе због неких ирационалних разллога, неки људи ме мрзе због рационалних разлога – пренело је Блумберг Вучићеве речи.

Агенција наводи да упркос овој констатацији, Вучић наглашава да је решење проблема између Срба и Албанаца „нешто што ће у потпуности променити овај регион“.

– Наш регион ће бити машина раста за целу ЕУ, и није важно да ли ће бити део ЕУ или на њеном улазу – цитира агенција Вучића и наводи да он није желео да изнесе детаље о потенцијалном договору са Приштином, али да је признао да ће то бити тежак компромис.

– Даћу све од себе да се приближим решењу, јер је то нешто што ће спасити Србију у будућности и сачувати многе животе – рекао је он.

Агенција наводи и констатацију председника Србије да, иако су грађани све скептичнији да ће до чланства у ЕУ икада доћи, то је једини пут напред, и оцењује „да то значи да српски председник слуша Меркелову“.

– Чак сам то рекао данас Русији. Желимо да припадамо таквом типу друштва – преноси на крају свога текста Блумберг Вучићеве речи.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ