loading...
Србија

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ МУШКАРАЦА: Граница расте до 2023. године, али само под једним условом

Фото: Pixabay.com

На снази су нови услови за остваривање права на пензију у Србији – за одлазак дама у старосну пензију граница је почела годишње померање за два до шест месеци. За мушкарце граница за одлазак у старосну пензију остаје иста (65 година), али не и уколико је у питању превремено пензионисање.

Према важећим прописима, мушкарци и ове године у пензију могу да оду са 65 година старости (и та бројка се неће мењати), уз најмање 15 година радног стажа.

Kад је реч о превременој старосној пензији, то право мушкарци у 2019. години могу да остваре са 57 година и осам месеци живота, и најмање 40 година стажа, док се старосна граница помера у наредним годинама. Тако ће у 2020. години морати да имају 58 година и четири месеца живота, 2021. године 59 година, у 2022. години 59 и по година, а у 2023. години 60 година.

У случају ранијег одласка у пензију, чек се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених 65 година живота, с тим што укупан износ умањења може максимално да износи 20,4 процента.

Председник Савеза Самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић подсетио је на недавно одржаној седници Социјално-економског савета Србије да ови казнени поени неке од пензионера коштају и по 2,5 пензије годишње, и заложио се да држава укине ту одредбу. Он је навео да би та мера укупно коштала мање од 100 милиона евра, колико је држава определила за спашавање задужених у швајцарским францима.

Што се тиче жена, оне ове године остварују право на превремену старосну пензију уколико имају 57 година и 38 година и шест месеци стажа осигурања.

Право на старосну пензију, према Закону о ПИО, остварују и сви осигураници са 45 година стажа, без обзира на године живота, али им се признаје само стаж за који су уредно плаћени доприноси.

Сви који су желели у пензију по прописима који су важили до краја 2018. године морали су да поднесу захтев за остваривање права надлежној филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање најкасније 31. децембра прошле године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs

Loading...
loading...