Свет Србија

Вучић изнео детаље састанка : Са Макроном сам пио, онда је позвао Трампа …

Председник Вучић се састао са Емануелом Макроном после вечере коју је приредио француски председник и домаћин Другог Париског форума о миру. По завршетку вечере и састанка председник Србије се обратио медијима.

Председник Вучић је рекао да је прва тема разговора била Европска унија и наш пут ка њој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић истиче да је други део разговора био иницијатица Србије, Северне Македоније и Албаније и додаје да очекује Макронову подршку.

– Данас смо добили званичан податак од Светске банке да бисмо ако би постојала балканска шесторка уштедели око три и по милијарде евра , то је страховито важна идеја. Сигуран сам да ћемо у томе имати и подршку Емануела Макрона. Што се тиче односа са Приштином, Европа ће чекати да се формира Влада у Приштини па ћемо видети. То су биле три кључне теме о којима сам разговарао са француским председником – рекао је председник Србиј након састанка са Макроном.

Он је додао да му не сметају изјаве председника Француске.

Мени не сметају Макронове изјаве. Знају људи да не можемо да преживимо без ЕУ. Разговор је био пријатељски, врло пријатан. Ја сам их питао, било је још нас ту: Лјуди, чак и да решимо проблем Косова, ко нама може да гарантује да ћемо ући у ЕУ 2025. године?! Нису имали одговор. Пили смо “армањак” из 1915. године, у предивном Пикасовом салону у којем он прима за билатерале, сат времена је трајао састанак, трајао би још да није Трамп позвао, али у једном тренутку су позвали Макрона и рекли да Теамп зове, шта ћете… Лјуди, знате ли ви колика је то част да вас овако неко прими? – додао је Вучић.

Председник Србије се захвалио Гани која је повукла признање Косова.

– Хвала пуно великој Гани за овај потез данас, то је постизање наше тактичке позиције, али ово што видим да људи већ зову “мали шенген”, а ми смо га назвали “АРЦ”, то је будућност, на тај начин можемо само да идемо напред.

Вучић истиче да су разговарали и о свему другом, као и да Србији његови интервјуи не сметају.

Према његовим речима, још нико није одговорио на питање да ли ће Србија 2025. године ући у ЕУ.

– Са Макроном сам разговарао о свему томе. Он је пред крај разговора донео Армањак. Још бисмо пили и разговарали да га није Трамп звао. Тај пријем је огромна част за Србију – нагласио је Вучић.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ