Србија

ГРАЂАНИ ИСКОРИСТИТЕ ПРИЛИКУ! Од 1.децембра ова услуга је бесплатна!

Светски дан борбе против ХИВ/АИДС ове године се одржава под слоганом „Друштво доприноси напретку“, а заинтересовани грађани могу бесплатно да се саветују и тестирају на ХИВ у недељу 1. децембра, у Градском заводу за јавно здравље Београд.

Тестирање је предвиђено у периоду од 9 до 14 сати, саопштио је Градски завод за јавно здравље, који истиче значај тестирања ХИВ статуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе, основни предуслов за да дуг и квалитетан живот са ХИВ-ом је да се инфекција открије на време и што пре започне лечење.

Терапија ХИВ инфекције у Србији је савремена, бесплатна и доступна свим пацијентима.

Подаци регистра за ХИВ/АИДС Градског завода за јавно здравље Београд показују да се сваке године највећи број инфицираних особа региструје у Београду.

Такође, знатан проценат инфицираних особа сазна за инфекцију у одмаклој фази, што као последицу има већи ризик за оболевање од АИДС-а и умирање.

Процењује се да око 1.000 особа у Србији још увек не зна да је инфицирано.

Циљ УНАИДС-а за 2020. годину гласи „90-90-90“ – дијагностиковати ХИВ код 90 одсто процењеног броја особа које живе са ХИВ-ом, обезбедити лечење за 90 одсто пацијената са ХИВ инфекцијом и постићи недетектибилну вирусну активност код 90 одсто лечених.

Ако ризик није могао да се спречи, од изузетног значаја је што пре проверити свој ХИВ статус, наводи Градски завод за јавно здравље и истиче значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ