Србија

И ПОРЕД МОЛБЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА! Настао хаос на граничним прелазима, колоне и до 40 километара дуге: Све је затворено

Захваљујући напорима Амбасаде Србије у Аустрији мађарске власти су отвориле гранични прелаз Никелскдорф/Хедјешхалом за пролазак држављана Србије, Румуније и Бугарске који се налазе на путу у своју домовину.

Потврђено је у Амбасади да је договорен временски коридор од 12 сати до 5 сати сутра ујутро, а све у циљу решавања проблема који је настао навалом путника који преко Аустрије покушавају да се врате у Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На прелазу Никелслдорф, на аустријској страни, колона возила достизала је 40 километара, након затварања прелаза за стране држављане због одлуке Мађарске да затвори своју границу. У тој колони је било и много аутобуса из Србије са путницима који се враћају у земљу.

Иначе, мађарске власти су од јуче у 20 часова до јутрос у 5 сати већ једном омогућиле пролазак бугарским и румунским држављанима. Након истека рока, односно од 5 сати сутра ујутро само ће мађарски држављани моћи још да уђу у своју земљу, док ће осталима бити забрањен улазак.

Мађарска је од уторка затворила своје границе на 30 дана. Преко граничних прелаза у Мађарску могу ући једино мађарски држављани, као и теретни саобраћај.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић подсетио је да је у последња 72 сата више од 40.000 људи из дијаспоре ушло у Србију и да је неспорна чињеница да се велики број не придржава прописа о самоизолацији.

Каже да је имао случај да га је назвао човек који је у недељу из Србије кренуо у Немачку да купи аутомобил, што је било у тренутку када се већ упозоравало на ситуацију, а сада тражи да му се реши ситуација у којој се налази. Каже и да су се у колони у Аустрији налазили и наши грађани који су кренули из Шведске, што говори о потпуној неозбиљности и неодговорности.

– Шокиран сам таквим понашањем. Ми ту ситуацију не можемо превазићи тражећи од других да разреше стање настало због наше неодговорности. Не можемо Мађаре присилити да те људе пусте. Они нису поштовали молбу своје земље да не долазе, а у земљама западне Европе и ЕУ нису биле упућиване молбе, већ су издавани налози који су се извршавали – указао је Родић.

Каже да зна да се ради и о једном броју људи који су обављали сезонске послове, али додаје да су они, када је постало јасно каква је ситуација, могли да се врате. Пренео је да исти проблем има и амбасадор Босне и Херцеговине.

– Оне који су ишли у куповину у иностранство стварно не могу да разумем – подвукао је он.

Извор: Srbijadanas.com/Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ