Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Лекари упозоравају: Ову ствар одмах избаците из исхране, јер сте тако подложнији корона вирусу

Проф. др Борислав Каменов и доцент др Момир Дуњић гостовали су у емисији РТС Ординација, где су грађанима дали најважније савете како да се заштитимо од корона вируса, наравно, поред тога што ћемо максимално спречити контакте.

Ово су веома важни савети и лекари кажу да их се морамо придржавати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта свакодневно радимо што нам руши имунитет:

– Када причамо о имунологоји, ендокринологији, ми то обједињујемо и зовемо психо-имуно-неуро-ендокринологија. На првом месту је психо – психичко стање. Хронични стрес руши имунитет, важно је не гајити страх, јер скепса, неповерење доводи до скока хормона стреса, што директ утиче на функцију тимуса, као главне имунолошке жлезде – каже др Дуњић.

Шта треба да радимо:

Важно је да задржимо смиреност, умерен начин живота – враћање сну – сан је врло важан фактор, јер се током ноћи обнавља мелатонин који је важан, јер када треба да се спава, он директно утиче на тимус и имунитет. Спавање од шест до осам сати је у реду. Позитиван став и спавање – две важне ствари за имунитет.

Шта је са физичком активношћу?

Никако није добра претерана физичка активност. Трчање није добро ако неко има вирус, јер може да вам се стање погорша. Важна је умерена активност – каже др Каменов.

Шта одмах морамо да избацимо из исхране, а сигурно смо купили за изолацију?

– Треба избацити шећере, пре свега вештачке, мислим на сахарозу, не на фруктозу, то треба уносити умерено, то је велики значај шећера који утиче на имунитет – обара га – бели, грицкалице, газирана пића. Оно што сада треба урадити је да не купујемо слаткише. Ако то користимо – штетимо, свако уношење шећера диже ниво инсулина које доводи до имунолошких и ендокриних промена у организму које доводе до слабљена имунитета – каже др Дуњић.

Шта одмах да почнемо да једемо?

Ова двојица наших врсних стручњака саветују овакву исхрану – зелено поврће, салате, паприке, парадајз, лимун, броколи, купус, воће (у умереним количинама).

Колико топлу воду да пијемо?

– Препоруке су да се организам хидрира, сада бих скренуо пажњу због епидемије и проблема с варењем у Европи и Северној Америци, постоји проблем – лоше варење – долази до лошије циркулације на нивоу панкреаса, једна од мера која би се могла сада препоручити да се ујутру уз ручак и вечеру пије врућа вода, толико да се не изгоримо; топло увек делује против вируса; наш организам тако дижемо на нови ниво рада, повећањем температуре повећавамо и имунолошку способност – каже др Дуњић.

Витамин Ц је неопходан, налази се у овим намирницама

– кисели купус

– нар

– бибер

Доктори су такође објансили да се 75 одсто имунитета ствара у цревима, а 100 одсто лошег такође у цревима – млеко може бити проблем оном ко не подноси млеко. Немојте јести ствари које вас надимају.

Који суплементи су ОК?

– Витамин Д

– Цинк

Каква супа је најбоља за очување имунитета?

– Гушчја

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ