Србија

Др Несторовић открио зашто се, ипак, ОДУСТАЛО од ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА 24/7, када ће крај епидемије и шта ако се ВИРУС ВРАТИ на јесен

„Одустали смо до 24-часовног полицијског часа, јер су данашњи резултати који нису били катастрофични. Ипак, процена је да би се за овај викенд, када се најављује лепо време, људи исто понашали као претходног и излазили напоље. Због тога ће им кретање бити ограничено. Ипак, струка је саветовала да се одустане од 24-часовног полицијског часа“, рекао је пулмолог проф. др Бранимир Несторовић, начелник Одељења за пулмологију и алергологију Универзитетске дечје болнице у Тиршовој.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да су још наредне две недеље критичне, док се од шесте неће очекивати толики интензитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је добра вест. Добра вест је да и сутра у 11 долази авион, пакет помоћи из Русије, са њиховим лекарима и респираторима. Ово није почетак краја, већ крај почетка. Имамо добру криву, али нема опуштања. У већим земљама имате око 70.000 људи који се дневно инфицирају, код нас око 100. Видећемо како ће се то даље одвијати. Овај вирус је све изненадио потенцијалом да једну групу људи потпуно уништи. За 85 одсто људи он не носи никакву опасност, оног кога погоди, може да му остави велике последице – рекао је он.

Према његовим речима, када три дана заредом не буде било нових случајева, моћи ћемо да кажемо да се епидемија завршила.

– Наравно, биће и после тога смртних случајева, али ако не буде новооболелих, онда ћемо имати крај епидемије. Исто као у Кини – они су завршили епидемију, али сваки дан им још по неко умре – објаснио је др Несторовић.

Он је рекао да се не зна да ли ће вирус преживети лето, али да мисли да ће се, ако се поново појави на јесен, он бити много блажи.

– Људи који преживе корона вирус, на њега су имуни. То знамо, јер је овај вирус много сличан САРС-у, те би требало да имуни на њега буду наредних пет година. Што се вакцине тиче, видећемо да ли ће је и када бити. Потребно је много времена да се једна вакцина направи, а потом и тестира – казао је он.

Он је нагласио важност социјалног дистанцирања.

– Седите код куће још три или четири недеље. Толико би још требало да буде врло важна социјална дистанца – закључио је др Несторовић.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ