Србија

ТИОДОРОВИЋ САОПШТИО НАРОДУ! Месец мај је кључан, ево шта очекује Србију!

О актуелној ситуацији, прогнозама, ригорозим мерама које су предузете, њиховом поштовању, дисциплини, одговорности грађана, санкцијама, вечерас разговарају гости уреднице и водитељке Јоване Јоксимовић.

То су Небојша Стефановић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова, доц. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и доц. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је потпуно нови вирус непознат здравственој заједници, сваки дан сазнате неку новост од колега из Кине , Русије, али још увек не познајемо добро овај вирус – рекао је епидемиолог Горан Стевановић.

Он је рекао да се вирус преноси највише путем прљавих руку, капљично, постоје још неки путеви преноса – рекао је Стевановић.

Доктор Бранислав Тиодоровић је рекао да постоји могућност да ако се не пази је врло важно да људи носе рукавице поготову ако раде, да је потребно прати руке и носити маске. Човек не сме да дира своје лице и очи.

Треба се пазити, Ковид ће бити интересантнији пред јесен и зиму, па га треба пратити – истакао је др Тиодоровић.

– Врло је важно да кад се враћате с посла од споља или шетње или шетате љубимца, пазите где ћете скинути обућу, то је ипак начин да пазимо на преношење овог вируса – истакао је Тиодоровић.

Ми смо били међу последњим земљама да смо добили заразу. Словенија је касно затворила границу. Швајцарска је далеко развијенија од нас, али смо ту по броју становника. Како се повећавао број, код њих је отишао број случајева на 8.000, док смо ми имали око 1.000 заражених. Тестирање је важна ствар, али није најважнија. Важно је радити рано откривање болесних – рекао је Тиодоровић. Он је рекао да је добро истестирати барем 10.000 људи.

– Тражимо безсимптомне, а када откријемо позитивне да их склонимо како би смо уклонити опасност од ширења – рекао је Тиодоровић.

Докторка Јовановић је истакла да је Србија спремно дочекала целу ситуацију и да су спремни за збрињавање пацијената у већ припремљеним ковид центрима широм Србије.

– После два негативна теста особа се из болничких смештаја пуштају кући и на кућну изолацију – нагласила је др Јовановић.

– Након првог случаја ковида код нас могли сте да видите да су припадници МУП-а били одмах опремљени маскама. Још у новембру прошле године ми смо поручили маске, не због ковида већ као део редовне набавке МУП-а – истакао је министар Стефановић. Имамо око 30 заражених за сада рекао је Стефановић, министар полиције.

Полицајац ради тежак посао, излази на улицу не знајући да ће да се врати кући и то није неистина. Сваки припадник МУП-а који излази на терен има сву неопходну опрему за личну заштиту од вируса. Имамо све мере које смо предузели. Мери се температура у објектима, имамо детекторе и више од онога што епидемиолози препоручују. Увек постоји степен ризика – истакао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

– Ми смо изгубили једног припадника МУП-а и то је велики удар за нас. То је човек који је 38 година пожртвовано радио за ову земљу. Умро је у 58. години – рекао је Стефановић.

Људи морају да схвате постоји мали део ограничења слободе кретања, то је ограничавање мањег сегмента права да би се спасило право на живот – рекао је министар Стефановић, одговоривши на питање о забрани кретања.

– Људи који раде на Инфективној клиници знају шта су бирали, ми смо знали у зависности од било какве ситуације, да морамо да издржимо први удар, морамо да кренемо док се све остале болнице припреме за надолазећу епидемију – рекао је доктор Стевановић.

– Кинези су много дисциплинованија нација, ми смо много лежернији и то је карактеристика медитеранских нација. Највише млади и радноактивни људи су се кретали лежерно ових дана – истакао је Стевановић.

– Пацијенти који се смештају у болничке капацитете одмах крећу са терапијом, а они који иду у привремене центре, то су особе под надзором. Терапијски протоколи су ствар струке и нису за дељење по друштвеним мрежама. Јасно су прописани и достављени преко Института Батут и доступни су свим здравственим радницима – напоменуо је доктор Стевановић.

– Ми ћемо овај вирус добро познавати за три четири године, а сада треба да покушамо да преживимо ово и да се припремимо за неку бољу епизоду овог корона вируса – истакао је Стевановић.

– Уколико се не будемо довољно вакцинисали у септембру, то је озбиљна ствар, сваке године имамо људе који умру од сезонског грипа – рекао је он.

– 1918. године је 50 милиона људи умрло од грипа – упозорио је Стевановић.

Поштујући све препоруке СЗО, ми смо дефинисали рано, стручно методолошка упутства и процедуре тестирања, и како се временом све мењало струка се прилагођавала. Свако може да се тестира. Прво треба тестирати оног ко је ковид позитиван. Управо сте ових дана могли да чујете да су се Домови здравља укључили интензивно у прегледе. Уколико се особа не може послати у болницу онда се шаље у један од капацитета (смештаја) које смо навели – истакла је др Јовановић.

Имамо импортовану епидемију из тачно одређених земља, из Италије, Аустрије, не из Кине конкретно, рекла је она.

Број могућности за тестирање се повећава, држава је обезбедила услове за масовно тестирање.

– Ако постоји температура, кашаљ, треба отићи у дом здравља, не мора да окрене број телефона, може да се оде у дом здравља.

– Свако ко осећа било какав симптом може и поред забране кретања да оде у дом здравља – истакао је министар Стефановић.

Најпре се уради седиментација, снимак плућа, а потом се обави тестирање плућа, узима се узорак бриса из уста и носа, и за 24 сата стижу резултати, а пацијент остаје у својој кући и саветује се да у самој породици поштује мере заштите, да се носи маска, да се личне мере заштите и хигијене практикују, све док тај тест не стигне – упозорила је др Јовановић.

– Ми смо имали други случај после Суботице, наша држављанка је рекла да је знала да је болесна. Шетала је по Нишу, комуницирала са људима, шетала се по клиници, отишла за Крагујевац. То рано откривање првог случаја је најважније. То је рударски посао. 24 сата смо трагали за том особом и све који су били са њом у контакту одмах смо изоловали. 14 дана је оно што сви признају у свету, толико траје инкубација. Када смо све утврдили са ким је она била у контакту. Из тог контакта једна особа је била у пошти и тада смо схваили да сви који раде на шалтерима морају да зауставе свој посао – изричит је доктор Тиодоровић.

Оно што је била највећа опасност је да смо хватали оне људе којима је одређена мера самоизолације, ми смо њих хватали, то је страшно. Ми смо њих обилазили патролама, полицајци ризикују своје животе и онда ухватимо неког ко је дошао из иностранства, а он је паметан па излази напоље, а ти људи немају свест да угрожавају и своје и туђе животе. Мислим да су људи слушајући све ове мере схватили. Морамо сви да будемо јединствени у акцији, да будемо одговорни, апел да се ујединимо у акцији да што пре прођемо кроз све ово. Ако се тај вирус нађе на некој површини и ви га покупите, ви ћете га пренети својој деци. Велики број људи је ово доживео како треба. Они други греше, јер ризикују своје здравље и њих ћемо кажњавати. У циљу заштите живота људи ићићемо даље – истакао је министар Стефановић.

– Здравствени систем има преко 110.000 људи. Све лекаре и медицинске сестре, људе који раде у снабдевању, на нивоу целе Србије, њих је око 300.000 људи. Морају да имају потврде да су ангажовани, новинари, људи који раде у ЕПС-у, направе филтер и пошаљу МУП-у и министарство издаје акредитације за кретање – истакао је министар полиције.

Да не бисмо неког неправедно казнили, прво мора да постоји да је та особа радно ангажована, и ми увек можемо да проверимо у року од три дана да ли та особа заиста ради или је у питању злоупотреба. Оставили смо слободу људима да схвате да систем мора да функционише. Мислим да с обзиром да смо реаговали за кратко време, да смо добро реаговали. Наравно увек постоје злоупотребе, они који крше право кретања биће кажњени, па ће видети како се мере стварно примењују – нагласио је Стефановић.

– Преко 10 хиљада контаката смо имали у последњих недељу дана. Људи морају увек знати шта се дешава, и морају имати информације. Грађани нам шаљу примере кршења и нама је драго да грађани виде да држава санкционише свако кршење ових мера.

Када пацијент напусти лечење ми смо у обавези да обавестимо полицију, један се случај догодио на Инфективној клиници – истакао је доктор Стевановић, а потом је министар Стефановић додао да полиција увек пронађе оне који су прекршили норме изолације или се самоиницијативно удаљили са клинике.

– Не можете одабрати да будете смештени у болницу која не може да вам пружи помоћ. У околностима када имате болест која јако брзо напредује, велика је неодговорност напуштати болницу и мењати. Први основни циљ је помоћи оном ко је најугроженији – рекао је Стевановић.

Ми смо некако комбинација континентално-медитеранских типова, људи су приснији, грле се и љубе, рукују се, а Швеђани су сматрали да њима изолација није потребна, па су касније схватили да ипак контаката има. Код њих се већ предузимају мере које овог тренутка нису толико ригорозне као наше – додао је Тиодоровић.

– Ово је нова ствар, нова пандемија, нови узрочник болести. Природно се болест креће. Преко 60% посто популације ће временом стећи колективни имунитет на вирус. После 7 дана , неких 50% створи одговоре на вирусе. Можемо да радимо брзе тестове већ од јуна јула и да направимо преглед – додао је Тиодоровић.

– Треба разлучити тачно шта се ради и из које анализе крви, она уопште није потврда да је у питању корона вирус и она нам потврђује шта даље треба радити. Имате брзе тестове који упућују на развој антитела. Та антитела се у циркулацији налазе најмање пет дана пре почетка изолације. Сваки дом здравља има своју амбуланту која може да ради по државном протоколу, покривен је 24 сатним дежурним службама. Немате потребе да зовете било кога једноставно се обратите здравственом систему – истакао је Стевановић.

– Сада нам је потребна дисциплина и социјална дистанца, и врло ми се свиђа што стављате оно „Остани код куће“, али ме забрињавају млади људи, морају размишљати, видео сам младе који шетају без ичега, немају никакву заштиту, не држе се тога – упозорио је Тиодоровић.

Све се скупило и почело да креће узлазном линијом, али ако се будемо понашали по свим упутствима, онда ћемо све ублажити, сваки дан који добијемо је велики добитак. Ја сам оптимиста, колапс се неће десити под условом да се сви понашамо по правилима. Сви се морамо изборити са болестима, лекари са радом и напорима у раду. Што буде више тестирања то не значи да ћемо имати велики скок заражених. Следеће недеље ћемо имати мале градове, вароши, они се јављају, имате Крушевац, Врање, Пирот, Куршумлију, Ниш. Ипак је ово један застој, који може бити постигнут управо овим мерама – истакао је Тиодоровић.

– Ових дана се интензивно обавља тестирање здравствених радника. Један од приоритета свуда у свету, па и код нас јесте тестирање здравстевних радника. Негде око 160 здравствених радника је ковид позитивно, око 800 тестирано, у Ваљеву 40, Ћуприји 8 и један смртни исход и неке случајеве у појединим болницама 3 лекара и три сестре. У болници Драгиша Мишовић раде бројни лекари и из других болница, имали смо неколико случајева, 3 радника и 3 сарадника који су опслуживали и збрињавали пацијенте. Лекари код којих се установи ковид-19 се аутоматски повлаче из рада, али не постоји ризик да болнице остану без кадра. Свуда се очекује да ће заражених бити у просеку до 10% здравствених радника. У Шпанији је 14% њих, што је довело до колапса њиховог здравственог система. Има и лепа вест, данас долази до пада броја смртних случајева у Шпанији и то је добар податак. У Италији је око 10% здравствених радника инфицирано – истакла је докторка Верица Јовановић.

– Људи вам испадају, ми смо мобилисали комплетни здравствени систем, повлачимо људе из осталих болница, вршимо прерасподелу кадра. Имате врло ограничен број инфектолога у Србији. Када се овако нешто деси ви морате да пошаљете кадар. Главни део обуке су одрадили клинички центри. Ако добро слушате ви можете обуку проћи кроз два три сата и онда вежбате у пракси. У Инфективној клиници имате једног лекара који има блажу упалу плућа и ковид, као и три сестре, али су они од почетка помагали пацијентима. Ми смо за ризик школовани, ми смо га бирали и ми са тим морамо да се носимо. Не постоји 100% заштитна опрема на свету нити они скафандери на филмовима. Користимо опрему која има највећи степен заштите, али не постоји 100% заштита – рекао је доктор Стевановић.

Он је додао да екосистем мора да се адаптира, како би се сузбио вирус, а потом се захвалио грађанима и свим људима који су се придржавали датих мера.

Тиодоровић је додао да је важно да прођемо април и дођемо у мај месец, јер вирус има у себи капсулу која нестаје када су температуре изнад 23 степена, она се топи.

– Оне земље које нису спровеле вакцинацију поводом турбекулозе доживљавају ове проблеме, као што су Шпанија, Италија…ми смо се ипак одлучили са два гласа више да остане вакцинација ВСЖ-ом, то значи да није решење за болест, али ће обезбедити да буде без компликација. Негде у мају месецу можемо очекивати да епидемија спадне на спорадичне случајеве. Имаћемо и летњи грип, да ли се ради о грипу или ковиду-19, ми то не знамо. Неопходно је да будемо дисциплиновани – истакао је Тиодоровић.

– Треба остати у кући што дуже могуће. Шведска има прве смртне исходе, око 400, јер се нису придржавали мера, то је доказ да тако не може. Ви можете на основу примера из самог града да видите колико значе ове мере, уз поштовање мера личне заштите и социјалне дистанце, до априла, маја и јуна. Ја сам оптимиста у том смислу, држава је учинила све што је потребно и ради за све грађане, а на медијима је да помогну и да иду у позитивном смеру. Не треба се у наредних месец дана бавити контактима и додиром са другим људима, то ће допринети, то су кључне мере – закључила је докторка Јовановић.

У ванредном стању имате већу опасност, није то исто као када говорите о некој конкретној особи, а у ванредном стању неко стави како нема довољно медицинске опреме. Да ли има право да угрози здравље људи, да успаничи, новинари само треба да приступе начелу по ком би требало да раде. Примењују се одређени закони који важе у ванредном стању. Доведете људе у које имате поверење, можете да одете да снимите и видите својим очима, да ли има толико заражених или нема. Онда схватите ко говори истину, а ко због два три клика више шири лажи. Мој лични став је да људи који износе лажи немају право на тако нешто у нашој земљи. Лажне вести су као канцер и наносе штету. То се догађа лажним извештавањем и треба бити јасан и говорити ко је шта објавио – упозорио је министар Стефановић који је био упитан да прокоментарише случај новинарке Ане Лалић.

Он је потом коментарисао положај миграната у Србији и безбедност наших грађана поводом тога.

– Што се тиче безбедности грађана с аспекта миграната немамо проблема, они су у својим центрима. Имамо око 8.500 миграната тренутно у Србији – закључио је министар Стефановић.

 

Извор: Ало.рс/Тв Прва

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ