Србија

КУРТИ И ХАРАДИНАЈ РУШЕ ТАЧИЈА ЗБОГ ПОДЕЛЕ КОСОВА! Нови велики сукоб међу Шиптарима, прете немирима и ратом!

Фото: Јутјуб

Двојица најекстремнијих албанских лидера хоће да вежу руке ‘председнику’ лажне државе и забране му преговоре са Београдом. Харадинај каже да у Бриселу нема више разговора о ‘корекцији граница’

Лидер шиптарског опозиционог покрета ‘Самоопредељење’ Аљбин Курти и премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај удружили су се против Хашима Тачија пошто се обојица оштро противе било каквом договору са Београдом и прете жестоким немирима, па чак и ратом уколико дође до договора о разграничењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двојица најрадикалнијих лидера Шиптара са Косова јуче су поручили да никада неће пристати на поделу покрајине или размену територија. Курти и Харадинај отворено су упозорили да ће драстичним мерама осујетити сваки покушај да се о овоме разговора!

Траже смену и насиље

Први је са изјавом изашао Курти, најавивши насилне демонстрације широм Косова у случају да Тачи потписе договор о разграничењу.
– Опозиција на Косову спремна је да изађе на улице уколико скупштина не усвоји резолуцију којом се Тачију, главном актеру за финале преговора са Београдом, забрањује било какав разговор на тему промене косовских граница – најавило је Куртијево ‘Самоопредељење’.

Како наводе приштински медији, Курти рачуна и на гласове Харадинајеве странке на седници косовског парламента, која би требало да буде одржана у уторак, а на којој би требало да ‘вежу’ руке Тачију за договор са Београдом.

Да се нешто опасно заиста ‘кува’ у Приштини, потврђује и сам Харадинај, који упозорава да промена границе значи рат.
– Ако поново отворимо оно што је договорено, то значи поновно отварање прошлости, а у нашем региону отварање прошлости значи отварање ратова. То би запретило не само нашој стабилности већ и стабилности суседа. Мислим да је погрешно да се уопште дозволи расправа и реторика о границама и територији. Надам се да ће светски лидери иступити и да ће бити кристално јасни у захтеву свим странама да поштују раније споразуме и да престану да причају о овоме… – подвлачи Харадинај, који се јуче ненајављено сусрео са Тачијем и наводно се с њим договорио да више нема разговора о размени територија.

Коментаришући вести из Приштине, Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже да ће Тачи овај проблем највероватније решити тако што ће пред народ изаћи са својим предлогом и тако себе обезбедити од унутрашњих политичких противника.
– Међународна заједница добро зна на кога може да рачуна и то је пресудно. Није непознато да Тачи није омиљен политичар на Косову, али сви знају његову улогу на светском плану када је реч о косовском питању – објашњава Сурлић.

Опозиција нема визију

Политиколог са Косова Неџмедин Спахију каже да албанска опозиција нема јасну визију кога би желела уместо Тачија.
– Уверен сам да је већина, па и Харадинајева странка, спремна да подржи резолуцију коју захтева опозиција против Тачија. То ипак не значи да ће Тачи нестати са преговарачке мапе, јер је превише дуго у игри. Ова ситуација неће бити искоришћена да се у парламенту смени Тачи, јер то не одговара никоме у албанском политичком естаблишменту – закључује Спахију.

Опозиција на истој страни са Харадинајем!?

Интересантно је и то да се разграничењу Косова и Србије противи и српска опозиција у Београду, на челу са лидером ПСГ Сашом Јанковићем, председником Савеза за Србију Драганом Ђиласом, шефом Народне странке Вуком Јеремићем, лидером Двери Бошком Обрадовићем и игуманом Савом Јањићем.
На истој страни су и Наташа Кандић, оснивач Фонда за хуманитарно право, и Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права.

 

Извор: D.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ