Србија

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је ГЛАВНА заштита од корона вируса!

Људи, носите маске и рукавице без обзира на све, поручује проф. др Мијомир Пелемиш, један од најбољих српских инфектолога, члан Кризног штаба за борбу против коронавируса и бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Пелемиш напомиње и да у случају овог вируса не можемо да знамо ко је све око нас заражен јер неки људи немају симптоме, те да је заштита зато још битнија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Апсолутно морају да се носе маске и рукавице кад идемо у продавницу, апотеку, уколико чекамо у реду. Сигуран начин преноса вируса је респираторни, а то значи преко носа и уста, то нико још није оспорио. То је једино доказано.

Пипањем рукама је такође могуће преношење, али у мањој мери него респираторним путем. Како онда може неко да каже да од ношења маски нема користи? Ми сад не знамо колико има заражених у Србији који немају симптоме, па свако може да стане поред неког таквог и шта онда – категоричан је наш стручњак.

Према Пелемишевим речима, маске су неопходне, али морају да се носе правилно. – Уколико неко носи маску испод носа, онда је боље да је нема. И требало би да она буде затегнута на лицу, да приања уз кожу. Не сме да виси. Такође, народ не држи дистанцу ни с маском ни без ње. Имамо јако велику епидемију, не знамо ко је заражен, а ко није. Нема разговора о томе да ли би требало да се носе маске и рукавице, а њих обавезно морају да носе апотекари, продавачице, касирке – закључује он.

Пелемиш подсећа да је ношење маски у Кини, Јапану, Тајланду и Јужној Кореји традиција и да се показало да у тим земљама има мање заражених него у државама у Европи.

Поводом тврдње директора СЗО за ванредне ситуације Мајкла Рајана да не постоје конкретни докази који би сугерисали да масовно ношење маски доноси потенцијалну корист, Пелемиш одговара да „тај господин из СЗО може из канцеларије да прича шта хоће“ и да не зна „да ли он излази на терен“.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ